Istraživanje: Za Kosovo se ne bi borilo 73 odsto građana Srbije

Među zagovornicima rata najviše je mladih, kao i ispitanika sa samo osnovnom školom ili nezavršenim fakultetom

13. feb 2017

Velika većina građana Srbije smatra da ne bi bilo opravdano ući u oružanih sukob da bi Kosovo ostalo u sastavu Srbije, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Da ne bi trebalo ići u rat zbog Kosova, smatra 73 odsto anketiranih, 17 odsto „ne zna“ a 10 odsto smatra da bi trebalo.

Prema istraživanju, ni većina glasača desničarskih stranka, poput radikala i Dveri, ne bi bila spremna da se lati oružja, piše Blic.

“Najratoborniji” su mladi od 18 do 29 godina, od kojih bi 15 odsto išlo u rat zbog Kosova, pokazuje istraživanje koje je urađeno uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške, u periodu od 26. decembra do 14. januara na uzorku od 1.403 punoletnih stanovnika Srbije. Među zagovornicima rata najviše je ispitanika sa samo osnovnom školom ili nezavršenim fakultetom.

Kada je reč o pripadnicima stranaka, 70,6 ispitanika iz SNS smatra da nije opravdano ući u oružani sukob kako bi Kosovo ostalo u sastavu Srbije, kod DS je taj procenat 86,5 odsto, a ovakav stav ima i 70,2 odsto ispitanika is koalicije SPS-PUPS-JS. Za Kosovo ne bi ratovalo 57,5 odsto ispitanika iz Dveri, 87 odsto iz LDP, SDS i LSV kao ni 50 odsto iz SRS.

Najveći procenat negativnih odgovora na ovo pitanje dali su ispitanici iz DJB – čak 96 odsto.

(Autonomija/Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga