Istraživanje: Visoka etnička distanca među mladima u multietničkim sredinama

Čak 51 odsto đaka bilo nasilno, na verbalni, fizički ili neki drugi način, njih sedam odsto je izjavilo da poseduje hladno oružje, a 12 odsto da želi da ga nabavi

21. feb 2018

U Novom Sadu, Subotici, Somboru, Bačkom Petrovcu i Bujanovcu vlada velika etnička distance među učenicima različite nacionalnosti, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Istraživački centar za odbranu i bezbednost.

Istraživanjem „Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu“ je bila obuhvaćena populacija osnovnih i srednjih škola, a ispitano je ukupno 900 učenika.

“Najveća distanca je prema Romima i Albancima, a takođe je prisutna i distanca albanske dece prema svim ostalim nacionalnostima. Đaci su odgovarali u većini slučajeva da ne žele da se druže sa Romima i Albancima niti da ostvaruju bliže emotivne veze sa njima. Ovo ukazuje na duboke podele koje postoje u školskom periodu, što je nedopustivo, ako mislimo da gradimo složno i demokratsko društvo u budućnosti”, navodi se u istraživanju.

Dodaje se da je istraživanje pokazalo da je čak 51 odsto đaka bilo nasilno, na verbalni, fizički ili neki drugi način, njih sedam odsto je izjavilo da poseduje hladno oružje, a 12 odsto da želi da ga nabavi.

Oko 17 odsto ispitanika su udarili nekog, pet odsto je bilo nasilno prema nastavnicima, a 14 odsto je ponekad izloženo uznemiravanju od drugih mladih u školi ili u slobodno vreme.

Svega 35 odsto je navelo da ima poverenja u policiju i čak 13 odsto je izjavilo da podržava teroriste u nekim situacijama.

Takođe, zabrinjavajući je podatak da je 17 odsto učenika izjavilo da mrzi pripadnike gej populacije, navodi se u istraživanju.

Dodaje se da je 100 odsto ispitanika izjavilo da ima pristup internetu i da koriste društvene mreže.

“Ovo su rezultati koji upozoravaju i resorna ministarstva i roditelje i ovim putem izražavamo iskrenu zavrinutost po pitanju dobijenih rezultata”, navodi se u istraživanju.

Istraživanje je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga