Istraživanje: Osam od deset ispitanika svedočilo govoru mržnje na internetu

"Ozbiljan problem predstavlja izostanak ozbiljne reakcije na govor mržnje u onlajn prostoru"

19. maj 2020

Od deset ispitanih osoba koje žive na teritoriji Vojvodine i mlađe su od 30 godina, osam je svedočilo govoru mržnje na internetu, pokazalo je istraživanje „Odgovorni onlajn – za internet bez mržnje“, kojim koordiniše Fondacija 021 iz Novog Sada.

Govor mržnje je pre svega bio usmeren protiv pripadnika LGBT populacije, političkih neistomišljenika, migranata te pripadnika manjinskih i verskih zajednica, navodi se u rezultatima istraživanja.

Psihološkinja Slavica Ranisavljev Kovačev, direktorica Centra Srce i autorka istraživanja, kazala je da je govor mržnje na internetu samo deo šireg društvenog ponašanja i klime.

„Rezultati nažalost pokazuju veličinu problema sa kojima se mladi suočavaju i prisutnosti govora mržnje u onlajn prostoru. Postoji utvrđen stav da je govor mržnje na internetu štetan po pojedinca, i mali broj ispitanih je svedočio da je širio govor mržnje na internetu. Istovremeno, ispitanici su retko prijavljivali govor mržnje nadležnim organima, nisu želeli da javno iznose svoj stav da ne bi ulazili u konflikte, ne misle da vredi reagovati na isti, a kao preporuku navode ignorisanje takvog ponašanja“ navela je Slavica Ranisavljev Kovačev.

Dodala je da ozbiljan problem predstavlja izostanak ozbiljne reakcije na govor mržnje u onlajn prostoru.

„Svest o govoru mržnje na internetu postoji, ali ne postoji i dovoljna uključenost pojedinca u suzbijanje istog – usled neznanja, osećaja bespomoćnosti, relativizacije ozbiljnosti posledica“, kazala je Slavica Ranisavljev Kovačev.

Cilj projekta „Odgovorni onlajn – za internet bez mržnje“ jeste unapređenje internetskih sloboda i ljudskih prava, posebno kod ljudi mlađih od 35 godina.

Specifični ciljevi projekta su širenje svesti o značaju poštovanja i unapređenja ljudskih prava na društvenim mrežama te unapređenje kapaciteta nezavisnih medija za izveštavanje o fenomenu govora mržnje na internetu, naveli su iz Fondacije 021.

Projekat „Odgovorni onlajn – za internet bez mržnje“ je podržala Ambasada Kraljevine Holandije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: RIK
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga