- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Istraživanje NDNV-a: “Kako vam možemo pomoći?”

Analizom tri vojvođanska portala, TV Pančevo, RTV Centar Srem i RTV Bečej koji pripadaju Udruženju elektronskih medija ComNet ustanovljeno je da je model udruživanja portala iz te mreže radi širenja propagandnih sadržaja primećen i u korpusu tekstova o pandemiji, pokazalo je istraživanje Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

“Preporuka NDNV-a je da medijski eksperti i dalje prate medije iz mreže ComNet i da profesionalna novinarska udruženja reaguju u slučaju kršenja profesionalnih standarda”, navodi se u zaključcima istraživanja “Analiza izveštavanja lokalnih medija u Vojvodini tokom pandemije virusa korona – Kako vam možemo pomoći?”

Dodaje se da je u posmatranom periodu uočeno da mediji na jezicima nacionalnih zajednica čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina otvoreno podržavaju stranke i savete nacionalnih manjina koji su im osnivači.

“Iako se u Kodeksu novinara Srbije navodi da je otvoreno zalaganje za jednu političku stranku ili opciju nespojivo s novinarskom profesijom, ovi mediji godinama unazad neguju bliske odnose sa manjinskim strankama i savetima jer zahvaljujući njihovoj finansijskoj podršci opstaju i rade, a neretko u upravljačkim telima ovih medija, poput Mađar Soa, sede ljudi bliski nacionalnim savetima koji su pod direktnom kontrolom manjinskih stranaka”, piše u zaključcima istraživanja.

S druge strane, dodaje se, nijedan manjinski medij nije objavljivao dezinformacije, niti manipulativne sadržaje tokom svog izveštavanja i nije širio paniku, izveštavanje nije bilo senzacionalističko, niti je bilo praćeno klikbejt naslovima, a nije uočen ni govor mržnje.

Navodi se da je dnevni list Mađar so o epidemiji često izveštavao iz ugla političara, prateći državnu politiku Srbije, Mađarske i politiku koju zastupa Savez vojvođanskih Mađara (SVM).

“U izveštavanju ovog medija nisu postojale nikakve kritike na račun vlasti, a medij je pratio situaciju sa koronavirusom najviše u mestima gde je na vlasti SVM”, piše u istraživanju.

Dodaje se da se ni jedan manjinski medij na početku epidemije, u martu 2020. godine, nije bavio analizom problema novinara koji u gotovo svim lokalnim samoupravama nisu mogli dolaziti do zvaničnih informacija o koronavirusu, nisu mogli da postavljaju pitanja, i nisu dobijali odgovore na njih, pa je tako i njihova publika bila uskraćena za informacije od javnog značaja.

Istraživanje su sproveli eksperti i novinari NDNV-a u saradnji sa članovima Suda časti tog udruženja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!