Istraživanje: Na Trampovim skupovima zaraženo 30.000 ljudi

"Zajednice u kojima su se u početku održavali Trampovi skupovi platile su visok danak u bolesti i smrti"

01. nov 2020

Masovni predizborni skupovi američkog predsjednika Donalda Trampa rezultirali su sa približno 30.000 novopotvrđenih slučajeva kovida-19 i verovatno prouzrokovali smrt oko 700 Amerikanaca, pokazuju rezultati novog istraživanja prestižnog Univerziteta Stenford.

Istraživači sa Stenforda pomno su pratili 18 Trampovih skupova između juna i septembra i učesnike čak 10 nedjelja nakon okupljanja.

Istraživanje je pokazalo da je stopa rasta broja novih slučajeva veća u zajednicama koje su bile domaćini predizbornih mitinga u poređenju s obližnjim gradovima koje Tramp nije posjetio, preneo je američki portal Politiko.

„Zajednice u kojima su se u početku održavali Trampovi skupovi platile su visok danak u bolesti i smrti. Ipak, postoje i pokazatelji da se poštovanje preventivnih mjera, kao što je nošenje maski, poboljšalo na kasnijim skupovima“, navodi se u studiji Stenforda.

Predstavnik Trampovog protivkandidata Džoa Bajdena oštro je kritikovao Trampove skupove kao mjesta „superširenja zaraze“ na kojima se krše sva zdravorazumska zdravstvena pravila.

Na Bajdenovim skupovima bilo je mnogo manje ljudi i svi su nosili maske i držali fizičku distancu.

(Agencije, foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga