- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Istraživanje na Kosovu: Više od 60 odsto ispitanika očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova

Više od 60 odsto ispitanika ankete koju je sproveo Kosovski demokratski institut (KDI) od konačnog dogovora Beograda i Prištine očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a 56 odsto očekuje članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Rezultati istraživanja pokazuju da 25 odsto anketiranih od Briselskog dijaloga očekuje veću autonomiju kosovskih Srba, a 22 odsto očekuje razmenu teritorija.

Istraživanje je sprovedeno tokom aprila i maja ove godine na celoj teritoriji Kosova i učestvovalo je više od 1.000 ispitanika.

Predstavnica KDI-ja Violeta Hadžoli je objasnila da postoji razlika u rezultatima istraživanja u zavisnosti od nacionalnosti anketiranih.

„Za 97 odsto građana albanske nacionalnosti je prihvatljivo da ishod pregovora u završnoj fazi bude priznanje Kosova od strane Srbije, dok je za 91 odsto ispitanika srpske zajednice neprihvatljivo priznanje Kosova od strane Srbije“, rekla je Hadžolijeva, a prenela Radio televizija Kosovo 2.

Da bi pregovore s Beogradom trebalo da vodi Hašim Tači izjasnilo se 44 odsto anketiranih, 31 odsto da bi to trebalo da rade lideri opozicije, a 25 odsto da bi pregovarački tim trebalo da vodi Ramuš Haradinaj.

Skoro polovina ispitanih je izjavila da se ni nakon konačnog dogovora neće smanjiti uticaj Srbije na Kosovu.

Kada bi bili održani prevremeni izbori, Srpska lista bi prema izjašnjenju anketiranih osvojila dva odsto glasova. Prema istraživanju, najviše glasova bi osvojio Demokratski savez Kosova – 30 odsto, zatim Demokratska partija Kosova – 23 odsto i Samoopredeljenje 21 odsto.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!