Istraživanje: Lokalne samouprave nisu transparentne

Opštine ne shvataju važnost objavljivanja podataka ili ne razumeju šta tačno treba da rade

20. maja 2016

Lokalne samouprave i pored dobrih zakonskih okvira ne objavljuju najznačajnije informacije o svom radu, čime se povećava rizik od korupcije, rezultati su istraživanja Beogradske otvorene škole (BOŠ).

Kako je rečeno, iako Zakon o slobodnom pristupu informacijama nalaže objavljivanje informatora o radu državnog organa, većini lokalnih samouprava nedostaju podaci najosetljivije prirode, poput prihoda i rashoda, o javnim nabavkama i o dodeljenoj državnoj pomoći. Prema rečima članice BOŠ Sanje Nasevski, do toga dolazi uglavnom zato što opštine ne shvataju važnost objavljivanja tih podataka ili ne razumeju šta tačno treba da rade.

„Dostupnost podataka u informatorima u radu bila je čak manja u 2016. nego u 2015. godini. Većina opština je reagovala i ispravljala te podatke tek kada smo ukazali na propuste i kršenje zakona“, rekla je Nasevski. Prema njenim rečima, samo dve opštine su 100 odsto bile dostupne – Novi Beograd i Jagodina, dok su informatori ostalih opština oko 50 odsto bili ispunjeni.

Vrhovni državni revizor Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović rekao je da se državni revizori u svom radu veoma često susreću sa nepostojanjem veoma važnih informacija, navodeći kao primer pravljenje plana budžeta. „Iznosi budžeta koji se planiraju su jasno definisani, ali ne i aktivnosti i zadaci za koje se budžet planira. Vrlo često se budžeti planiraju po sopstvenom nahođenju lokalnih funkcionera“, rekao je Pejović.

Prema njegovim rečima, javnosti naješće nisu dostupni ni tačni iznosi opštinskih takse, odnosno stope za njihovo utvrđivanje, zbog čega su one ujednačene u svim opštinama. „Gde nema transparentnosti, tamo je pogodno tlo za sve nezakonite i koruptivne radnje“, rekao je Pejović.

On je ukazao i da to što opštine ne objavljuju podatke o javnim nabavkama, takođe, otvara velike mogućnosti za korupciju. Prema njegovim rečima, prošle godine je DRI u 34 od 181 lokalne samouprave utvrdila da je skoro dve milijarde dinara potrošeno za javne nabavke, bez primene zakona o javnim nabavkama, što je nedopustivo.

Zamenica poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Stanojla Mandić rekla je da poverenik nema nadzornu ulogu, da kontroliše obavezu organa da objavljuju podatke.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga