Istraživanje: Kraće reklame su efikasnije

Istraživanje je pokazalo da reklama u trajanju od 30 sekundi može biti skraćena za pola bez da imalo izgubi na svojoj moći uveravanja

09. jula 2012

Pa ko nije za kraće reklame? Novo istraživanje pokazalo je da nema nikakve štete za oglašivače ako skrate trajanje svojih reklama.

Istraživanje je pokazalo da reklama u trajanju od 30 sekundi može biti skraćena za pola bez da imalo izgubi na svojoj moći uveravanja. Štaviše, u određenim slučajevima tako skraćena je čak i efikasnija od originalne, duže verzije.

Istraživačka firma NeuroFocus, u vlasništvu Nielsena, koristi metodu zvanu „neuro-kompresija“ kako bi izdvojila najefikasnije delove reklame, i to tako da istraživači mere moždanu aktivnost gledalaca.

Ova firma sarađivala je s televizijskom mrežom CBS kako bi ispitali što zaista povezuje gledaoce sa oglasima. NeuroFocus tvrdi da je 99 posto celokupnog razmišljanja i procesa koji se bave donošenjem odluka – podsvesno.

Istraživači su izmerili tri vrste aktivnosti mozga povezane s onim što oni nazivaju „kupujući mozak“, odnosno mozak koji je raspoložen za kupovinu. Izmerili su pažnju, emocije i uspomene. Otkrivanjem scena u reklamama koje aktiviraju najveće promene u aktivnosti mozga, ovi stručnjaci tvrde da mogu preurediti bilo koju reklamu na način da je skrate za pola.

Prema rečima dr. A.K. Pradeepa, direktora NeuroFocusa, ako skraćivanjem dođete do „srži“ reklame, ona će biti „znatno efikasnija“.

NeuroFocus naziva nove reklame „neurološki interesantnim“, što znači da je reč o reklamama koje ćete pogledati i nećete odmah promeniti program.

Ipak, nemojte se previše obradovati – teško da će biti manje reklama koje će stalno prekidati program. Štaviše, najverovatnije će ih biti još više, ali u istoj jedinici vremena.

(Economy)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga