Istraživanje: Homofobija kao odbrambeni mehanizam

Skupina znanstvenika zaključila je da mladi studenti koji su homofobi, negativne osjećaje prema homoseksualcima gaje jer su oni isti takvi

09. apr 2012

Poricanje i napad mogu biti vrlo moćan odbrambeni mehanizam. U odbrambene mehanizme spada i homofobija, tvrde znanstvenici iz sveučilišta u Rochesteru, Essexu i Santa Barbari. Skupina znanstvenika zaključila je da mladi studenti koji su homofobi, negativne osjećaje prema homoseksualcima gaje jer su oni isti takvi. Budući da vide sličnosti kod sebe i kod homoseksualaca, prema njima pokazuju mržnju, piše Science Daily.

„Pojedinci koji tvrde da su heteroseksualci, no u psihologijskim testovima pokazuju veliku privlačnost prema istom spolu, osjećaju se ugroženo od homoseksualaca jer oni imaju slične tendencije“, izjavio je vodeći znanstvenik istraživanja. Cijela studija bit će objavljena ovog mjeseca u jednom stručnom časopisu za psihologiju. Istraživanje je provedeno na četiri različite lokacije u Njemačkoj i SAD-u na 160 studenata.

Istraživači su određivali seksualnu orijentaciju svojih ispitanika, a potom mjerili njihove reakcije na riječi i fotografije homoseksualaca i heteroseksualaca. Oni koji su brzo reagirali na fotografije homoseksualaca, a sporo na fotografije heteroseksualaca su homoseksualne prirode.

Oni koji su bez problema definirali vlastitu seksualnost u pravilu su pokazali prijateljske osjećaje prema homoseksualcima. „U mnogim slučajevima ljudi koji ne znaju koje su orijentacije vode unutarnji rat koji izlazi na van. U heteroseksualnom društvu, život je sam po sebi izazov za homoseksualce. No, u homofobnim okruženjima, prihvaćanje da si manjina može biti uistinu zastrašujuće“, zaključili su istraživači.

(Index.hr)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga