Istraživanje: Građani BiH ne žele etničke podjele

Rezultati pokazuju da su građani nezadovoljni i pesimistični bez obzira na mjesto stanovanja, odnosno entitet u kojem žive

04. apr 2014

Protesti koji se održavaju u gradovima širom BiH i dalje imaju veliku podršku građana, ali oni ne vjeruju da će ti protesti donijeti korjenite promjene, pokazalo je istraživanje kompanije Valicon urađeno mjesec dana nakon što su se počeli održavati protesti.

Građani su u većem broju podržavali proteste u samom početku, a sada osam od 10 građana daje podršku ovakvoj borbi za prava. Podršku protestima daju i građani FBiH (devet od deset građana) i RS-a (sedam od deset građana).

Rezultati pokazuju da su građani nezadovoljni i pesimistični bez obzira na mjesto stanovanja, odnosno entitet u kojem žive.

Iako su pojedini političari govorili kako u manjem bh. entitetu nema razloga za nezadovoljstvo, te su održavana antiprotestna okupljanja, skoro dvije trećine građana RS-a smatra da se treba promijeniti državno uređenje BiH.

Za bh. društvo bez etničkih podjela je 56 posto građana (65 posto iz FBiH i 39 posto iz RS-a), no i dalje je visok procenat onih koji su protiv ovoga, čak 20 posto (13 posto u FBiH i 32 posto u RS-u).

Da situacija ide ka gorem smatra 56 posto građana BiH (56 posto FBiH i 56 posto RS), a 36 posto ih smatra da bh. društvo stoji na istom mjestu. Procenat onih koji smatraju da će se nešto promijeniti nabolje iznosi samo osam posto.

Samo 56 posto građana BiH vjeruje da izbori mogu donijeti promjene.

Također, veći je procenat onih koji smatraju da, ukoliko je to jedini način da se nešto promijeni, nasilje treba primijeniti – u FBiH je 28 posto, a u RS-u 25 posto građana.

Ipak u globalu, većina smatra da protesti mogu uspjeti i bez nasilja – 47 posto građana BiH.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga