Istraživanje CeSID-a: Građani smatraju da se korupcija u Srbiji uvećala

"Više se veruje imenu čoveka nego samoj instituciji"

09. dec 2019

Programski direktor CeSID-a Ivo Čolović predstavio je danas rezultate istraživanja po kojima 85 odsto građana smatra da treba pojačati zaštitu uzbunjivača i 79 odsto da treba pojačati transparentnost u radu javnih organa i institucija.

Na predstavljanju rezultata istraživanja „Percepcija građana o borbi protiv korupcije u Srbiji“, koje je sproveo CeSID za potrebe USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast, Čolović je na konferenciji u Medija centru ocenio da se rezultati u maloj meri razlikuju u odnosu na istu anketu rađenu u novembru 2018. godine.

On je istakao da u odnosu na prethodni istraživački ciklus, kada je jedna petina ispitanika, 19 odsto, rekla da nijedna institucija nije dovoljno posvećena korupciji, ove godine je takvog mišljenja 26 odsto.

„Predsednik je i dalje na prvom mestu, kao institucija za koju građani smatraju da je najposvećenija borbi protiv korupcije. To je možda jedan od razloga ovog pada poverenja u institucije, više se veruje imenu čoveka nego samoj instituciji predsednika“, ocenio je Čolović.

Prema njegovim rečima, na pitanje koja su tri najveća problema sa kojima se suočavaju građani, 52 odsto ispitanika je odgovorilo da je najveći problem ekonomska situacija, dok je na trećem mestu najvećih problema korupcija.

Rezultati istraživanja su pokazali da je zdravstvo najkorumpiranija institucija u državi.

Čolović je izneo podatak da je 54 odsto ispitanika odgovorilo da ne bi prijavilo mito, a da je 53 odsto njih odgovorilo da kada bi se našli u situaciji da im neko traži mito, ne bi platili već bi tražili pomoć od nekoga ko bi mogao da im pomogne bez mita.

Čolović je izneo podatak da je ispitano 1.200 punoletnih građana Srbije u urbanim i ruralnim sredinama, od kojih su 53 odsto bile žena i 47 odsto muškarci, dok je prosečna starost ispitanika 47 godina.

To istraživanje USAID-a rađeno je drugu godinu za redom, a ove godine je sprovedeno tokom novembra metodom „licem u lice“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga