Istraživanje: Budžet prosečne vojvođanske porodice samo za preživljavanje

Pražavajuće je da mnogi Vojvođani ne poseduje mašinu za veš, zamrzivač, a kamoli mikrotalasnu ili mašinu za pranje sudova

17. nov 2016

Riba, kvalitetnija ulja, med i kvalitetnije meso san su za mnoga domaćinstva u Vojvodini, pokazuje nova publikacija Republičkog zavoda za statistiku.

Zavod je uradio detaljnu analizu ankete o potrošnji domaćinstava u 2015. godini, sa detaljnim podacima o prihodima, životnom standardu i navikama građana. Anketirana je 1.821 porodica u Vojvodini, koja u proseku mesečno raspolaže sa 54.641 dinara – plata čini oko polovine te sume, a veliki broj domaćinstava oslanja se i na penziju.

Poražavajuće je da prosečnoj vojvođanskoj porodici mesečno treba najmanje 56.057 dinara samo da bi preživela. Sa tom sumom, koja je za oko 1.500 dinara veća od ukupnih prihoda, Vojvođani kupuju najosnovnije, a najmanje kvalitetne potrepštine.

Na hranu i piće mesečno trošimo 20.334 dinara, a najviše kupujemo meso (i to piletinu), mleko, hleb i jaja, a najmanje imamo za ribu. Na alkohol i duvan mesečno potrošimo 2.486 dinara, a uglavnom se konzumira pivo. Mesečno, prosečna vojvođanska porodica raspolaže sa 2.859 dinara za garderobu. Na komunalije mesečno potrošimo najmanje 9.241 dinar, a na lečenje oko 2.158 dinara.

Anketirani Vojvođani naveli su da u bioskop mogu da odu jednom mesečno, a isto toliko puta mogu da posete frizerski salon ili restoran.

Svaka anketirana porodica ima šporet i televizor, polovina poseduje računar (ali ne i internet), a poražavajuće je da značajan deo anketiranih ne poseduje mašinu za veš, zamrzivač, a kamoli mikrotalasnu ili mašinu za pranje sudova. Trećina anketiranih ima klima uređaj, kao i mobilni telefon. Ni polovina anketiranih nema automobil.

Kada se svi podaci sumiraju, najviše novca izdvajamo za hranu i račune, a najmanje za obrazovanje i lična interesovanja (hobije, usavršavanje ili učenje stranih jezika, sport…). Najviše jedemo hleb i suhomesnate proizvode.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga