Istraživanje: 95.000 poginulih u svetu u 2012.

U 2012. godini bilo je najmanje 38 oružanih sukoba u 24 zemlje ili oblasti

10. dec 2013

U oružanim sukobima u svetu je u prošloj godini poginulo oko 95.000 ljudi, a ranjeno više stotina hiljada osoba, ali za samo mali broj njih neko je izveden pred sud, uglavnom zbog nepreciznih zakona, navodi se u danas objavljenom istraživanju u Ženevi.

Ženevska Akademija međunarodnog humanitarnog prava utvrdila je u svom izveštaju da je u 2012. godini bilo najmanje 38 oružanih sukoba u 24 zemlje ili oblasti.

Stručnjaci koji su izradili ovu analizu, zasnovanu na njihovom tumačenju međunarodnog humanitarnog prava, smatraju da su u malom broju slučajeva sudski procesuirani odgovorni za ratne zločine zbog teškog sporazumevanja ili dogovora o tome šta se određuje kao oružani sukob prema međunarodnom pravu ili Ženevskoj konvenciji.

„Nije uvek jasno kada je sukob oružani konflikt, stoga ni kada ratni zločini mogu biti procesuirani“, kazao je profesor prava sa te akademije Andrju Klapam.

Oko 55.000 ljudi poginulo je prošle godine u Siriji, u Meksiku 9.000, a Avganistanu 7.500 ljudi, podaci su iz izveštaja te akademije o sukobima sa najviše stradalih.

Zemlje poput Turske, Meksika i Tajlanda ne priznaju da se na njihovoj teritoriji odvijaju oružani sukobi, navodi se.

U nekoliko slučajeva zakon je ipak sproveden, a akademija navodi da se to odnosi pre svega na suđenja u Britaniji i SAD za ratne zločine u Avganistanu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga