„Istorijsko pomirenje Srba i Mađara”

Predsednici Srbije i Mađarske položili vence na spomenike žrtvama iz Drugog svetskog rata u mestu Čurug

26. juna 2013

Predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader položili su danas vence na spomenike nevinim žrtvama iz Drugog svetskog rata u mestu Čurug, u Vojvodini.

Predsednici su na komemoraciji istakli da je danas dan istorijskog pomirenja Srba i Mađara.

Oni su vence prvo položili na spomenik nevinim mađarskim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine, pored Stare Tise u Čurugu.

Na spomeniku su stihovi mađarskog pesnika Atile Jožefa: „Borbu koju nam preci vodiše u mir pretapa sećanje naše“. Spomenik se sastoji od krsta sa razapetim telom pored kojeg su biste starijeg muškarca i deteta.

curug1

Scena ispred Muzeja žrtava racije u Čurugu: Predsednici obilaze eksponate

Spomenik mađarskim žrtvama postavljen je u znak sećanja na odmazdu komunističke vlasti nad mađarskim stanovništvom u vreme takozvane vojne uprave krajem 1944. i početkom 1945. godine.

Tada je znatan broj stanovnika Čuruga mađarske nacionalnosti pobijen, a ostatak je proteran.

Taj zločin je bio odmazda za raciju iz januara 1942. godine, kada je mađarska okupatorska vojska pobila i pod led Tise i Dunava bacila na hiljade stanovnika šajkaške oblasti u kojoj je i Čurug, Novog Sada i Bečeja.

Predsednici su potom položili vence na spomen-obeležje nevinim srpskim žrtvama u takozvanom Topalovom magacinu, u centru sela gde su vršene likvidacije 1942. godine.

curug3

Grafit u Čurugu koji su mogli da vide i predsednici

Komemoraciji su prisustvovali sveštenici Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve, građani i rodbina žrtava Drugog svetskog rata.

Molitve su služili episkop bački Irinej i subotički biskup Ivan Penzeš.

 

 

 

Ader u Skupštini Srbije osudio zločine Mađara nad Srbima

Predsednik Mađarske Janoš Ader danas je u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije osudio i zatražio oproštaj za zločine koji su u ime Mađarske počinjeni protiv nevinih Srba tokom Drugog svetskog rata.

„Slobodna demokratska Mađarska osuđuje one koji su, umnožavajući patnje Drugog svetskog rata kao Mađari postupali protiv nevinih Srba. Kao predsednik Mađarske molim za oproštaj za one zločine koje su u ime Mađarske u Drugom svetskom ratu Mađari počinili protiv nevinih Srba“, izjavio je Ader u Skupštini Srbije.

Ader je istakao da „niko ne može zločine učiniti neučinjenim“, ali i dodao da ne želi da deci u nasledstvo „ostavimo smrt, laži i mržnju, nego život, pravednost i saradnju“.

„Učinimo ubuduće sve što možemo da se to zaista i ostvari. Na mene i Mađarsku uvek možete u tome računati kao na dobre susede i saveznike. Današnji Mađari i današnji Srbi kao jedinstveni stojimo na strani nevinih žrtava“, rekao je Ader.

Mađarski predsednik je izrazio uverenje da „obostrano praštanje i ono što sledi nakon međusobnog izvinjenja može da bude jače od pomirenja“.

Ader je podsetio na reči predsedika Srbije Tomislava Nikolića prilikom posete Budimpešti da je u interesu obe zemlje da se skine teret prošlosti s budućih generacija.

„Došlo je vreme međusobnih izvinjenja i praštanja. I ja mislim da je zaista tako“, kazao je Ader.

Ader je poručio sprskim poslanicima da su donošenjem Deklaracije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini tokom 1944. i 1945. učinili „važan istorijski korak“ i izgovorili ono što se 70 godina činilo nemogućim izgovoriti.

„Izgovorili ste da je kolektivna krivica neodrživa. Izgovorili ste da mogu da postoje ljudi koji su grešni, ali da narod ne može biti grešan. Izgovorili ste da Skupština i građani Srbije ne mogu da se identifikuju sa prošlošću“, istakao je Ader, izrazivši zahvalnost i priznanje u ime mađarske države i svih sunarodnika.

Skupština je deklaracijom pokazala spremnost da „pruži zadovoljenje nedužnim mađarskim žrtvama“ za vreme Drugog svetskog rata, čime je, dodao je Ader, stavljen pečat na jedno poglavlje zajedničke istorije u 20. veku „koja je bila prepuna bola i tame“ i otvorena nova perspektiva 21. veka u odnosu dva naroda i države.

„U vašoj odluci je izražena privrženost evropskim vrednostima“, kazao je Ader i dodao da Srbija na taj način daje primer drugima.

„Nova centralna Evropa 20. veka se rađa iz ovakvih gestova, iz gestova obostranog razumevanja, prihvatanja, saradnje, izgovaranja istine, iz poštovanja univerzalnih i zajedničkih ljudskih vrednosti. Ovaj vrednosni sistem predstavlja temelj ponovnog rađanja Evrope“, ocenio je mađarski predsednik.

Ader je ponovio da Srbija može računati na Mađarsku kao na prijatelje i partnere u uspešnoj evropskoj integraciji.

(Beta, Foto: Autonomija)

 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga