Istorijski dan za Kubu i SAD: Najavljena normalizacija odnosa

Posle više od pola veka, počinje normalizacija odnosa Amerike i Kube, objavili su istovremeno američki predsedik Barak Obama u Vašingtonu i kubanski predsednik Raul Kastro u Havani

18. dec 2014

Posle više od pola veka, počinje normalizacija odnosa Amerike i Kube, objavili su istovremeno američki predsedik Barak Obama u Vašingtonu i kubanski predsednik Raul Kastro u Havani. Predsednik Obama je saopštio da je naložio državnom sekretaru Džonu Keriju da odmah počne razgovore o obnavljanju diplomatskih odnosa sa Kubom, koji su prekinuti od januara 1961. godine. “Amerika će obnoviti ambasadu u Havani” rekao je Obama najavljujući uskoro posetu visokih američkih zvaničnika Kubi. “Ono što su zajednički interesi sa Kubom je oblast zdravstva, migracije, terorizam, šverc droge i borba protiv prirodnih katastrofa” naveo je Obama.

“Ne očekujem da to donese preko noći promene, tranfromaciju kubanskog društva. Ali, uveren sam da ćemo kroz politiku promovisanja naših vrednosti pomoći kubanskom narodu u 21. veku“, rekao je američki predsednik.

Sa predsednikom Obamom se u Vašingtonu pojavio američki državljanin, humanitarac Alan Gros koji je dan ranije oslobodjen nakon što ga je kubanska vlada držala u zatočeništvu od 2009. godine. Oslobodjen je i jedan američki agent koji je u kubanskom zatvoru 20 godina i čiji identitet nije saopšten. Istovremeno je u Americi pušteno na slobodu troje Kubanaca osudjenih zbog špijunaže.

U utorak je predsednik Obama razgovorao telefonom sa predsednikom Kube Raulom Kastrom, objavila je Bela kuća. To je prvi telefonski kontakt dva predsednika nakon kubanske revolucije.

Otprilike u isto vreme kada se preko TV iz Bele kuće obratio javnosti američki predsednik, to isto je učinio i kubanski predsednik. Raul Kastro je izjavio da pozdravlja odluku o obnavljanju diplomatskih odnosa izmedju dve zemlje.

Mediji ovu vest prenose uz ocenu da je to istorijski dan za dve države i da je to usledilo nakon tajne diplomatije od pre godinu dana u kojoj su važne uloge imale Kanada i Vatikan, uz lično učešće pape.

Najava podizanja sankcija Kubi označava kraj hladnog rata u ovom delu sveta, otvaranje vrata za putovanja i razvijanje biznisa u susednoj komunističkoj zemlji.

(Branka Mihajlović, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga