Istorijska inicijativa UN za ubrzavanje pronalaženja vakcine protiv korona virusa

"Nema vakcine ili lečenja za zemlju ili region ili pola sveta, već vakcine ili tretmana koji je univerzalno dostupan - svima, svuda"

24. apr 2020

Savladavanje pandemije korona virusa zahteva „najmasovniji javni zdravstveni napor u istoriji“, rekao je generalni sekretar UN Antonio Guterš prilikom pokretanja globalne inicijative za proizvodnju i jednak pristup vakcini i lečenju.

„Svet mora da razvije, proizvede i obezbedi pravičnu distribuciju sigurnih i efikasnih vakcina protiv korona virusa, lečenje i dijagnostiku. Nema vakcine ili lečenja za zemlju ili region ili pola sveta, već vakcine ili tretmana koji je pristupačan, siguran, efikasan koji se može primeniti lako i koji je univerzalno dostupan – svima, svuda“, rekao je Gutereš na virtuelnoj konferenciji za novinare.

UN su danas pokrenule „istorijsku“ inicijativu na svetskom nivou koja okuplja brojne zemlje, uključujući Francusku i Nemačku, fondacije, privatne kompanije u cilju da se ubrza proizvodnja vakcina, tretmana i testova protiv korona virusa i obezbedi jednak pristup svima.

„Ovo je istorijska saradnja za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i jednake distribucije vakcina, dijagnostike i tretmana protiv korona virusa“, rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Na virtuelnoj konferenciji su govorili i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Đuzepe Konte i španski premijer Pedro Sančes.

Konferenciji nisu prisustvovali predstavnici Kine gde se u decembru 2019. godine pojavila epidemija korona virusa, ni SAD koje su najpogođenije pandemijom sa 50.000 žrtava i 900.000 zaraženih.

Pandemija je do danas odnela 190.000 života, dok je zaraženo 2,7 miliona ljudi širom sveta.

Makron je rekao da vakcina treba da bude dostupna svuda, uključujući najugroženije zemlje, a to će, kako je rekao, omogućiti najbrže moguće vraćanje u normalan život.

Zabrinutost je najveća u najsiromašnijim zemljama koje nemaju finansijskih sredstava poput najbogatijih u trci za vakcinama, lekovima i dijagnostici.

Ta nejednakost se već videla prilikom prethodnih epidemija i „ne možemo da dozvolimo da se to ponovo dogodi“, upozorio je Gutereš.

Predsedavajući Afričkom unijom, Južnoafrikanac Siril Ramafoza je u tom smislu rekao da je Africi potrebna sva moguća podrška i pomoć.

(Beta-AFP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga