Istoričarka: U Srbiji ne postoji levica

"Levica treba da ponudi novi identitet za ljude koji su tokom tranzicije ostajali bez posla"

23. nov 2013

Olga Manojlović-Pintar iz Instituta za noviju istoriju Srbije ocenila je da u Srbiji ne postoji levica, pa čak ni formalno ne postoji stranka koja je ideološki definisana na toj strani.

„Činjenica je da postoje razni pokreti i socijalističke partije, kakva je Socijalistička parija Srbije, ali nihovo delovanje tokom poslednje decenije 20. veka definisalo ih je kao krajnje nacionalističke stranke“, rekla je Manojlović-Pintar.

Prema njenim rečima, iako te stranke sve više u javni prostor iznose određena ekonomska i socijalna pitanja, njihovo današnje delovanje ne konstituiše ono što levica suštinski u ovom momentu mora da ponudi.

„Levica treba da ponudi novi identitet za ljude koji su tokom tranzicije ostajali bez posla, prolazili teške periode i izgubili poverenje u nacionalne ideale koji su tako gromoglasno proklamovani krajem osamdesetih godina prošlog veka“, kazala je Pintarova.

Ona je dodala da danas u čitavoj Evropi postoji evidentna kriza levice, koja ne uspeva da konstituiše svoj ideološki okvir u savremenom svetu posle pada Berlinskog zida.

„Proces konstituisanja levice je u toku, ali je teško odrediti kakve će buduće obrise ona imati. U velikoj meri tome doprinosi i trenutna ekonomska kriza, ali konačni oblik i put kojim kreće je još uvek nejasan i maglovit“, kazala je Manojlović-Pintar.

Alternativna kulturna organizacija (AKO) iz Novog Sada organizovala je danas okrugli sto na temu „Antitotalitarni diskurs u funkciji diskreditacije levice“, na kojem je bilo reči o pojmu totalitarizma, njegovim korenima i društveno-političkim okolnostima u kojima se razvijao.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga