Istoričari: Muzej prisajedinjenja je propagandistička izložba

"Nametnuta je priča, ne o ujedinjenju i stvaranju jugoslovenske države, nego o ujedinjenju sa Srbijom i ulozi srpske vojske"

10. dec 2018

Istoričarka Olga Manojlović Pintar izjavila je večeras u Novom Sadu da je Muzej prisajedinjenja, koji je napravljen u glavnom gradu Vojvodine za potrebe proslave 100 godina priključenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine, zapravo „propagandistička izložba, koja služi za državne i etnocentrističke potrebe“ današnje Srbije.

Olga Manojlović Pintar, koja se bavi kulturom sećanja, kazala je da ono što je sadržano u pomenutoj izložbi „više ne poseduje ništa od onoga što je definisalo tu 1918. godinu u periodu Jugoslavije“.

„Jugoslavija se više uopšte ne pominje i apsolutno je sav fokus stavljen na priču Srbije i prisajedinjenja Vojvodine kraljevini, čime je afirmisan jedan sasvim novi narativ“, rekla je ona na konferenciji „Ko je prvi počeo, istoričari protiv revizionizna“ u Novom Sadu.

Prema njenim rečima, centralni deo „izložbe prisajedinjenja“ posvećen je tadašnjem radikalskom političaru Jaši Tomiću, što bi moglo odgovarati sadašnjoj političkoj eliti, jer inače istorijski gledano, Tomić možda ne zaslužuje centralno mesto, posebno ako se uzmu njegovi problematični postupci.

„Ta činjenica je veoma jasno definisala poziciju savremenih političkih elita u Srbiji u odnosu na tu 1918. godinu“, rekla je istoričarka.

Ona je upozorila da na izložbi nije pomenuto stvaranje „Jugoslovenskog kluba“, niti su pomenute Hrvatska i Slovenija, koje su učestvovale u ovom istorijskom događaju.

„To je jedan veoma jasan državno, etnocentrični pristup prošlosti“, ocenila je Olga Manojlović Pintar i dodala da postavka „neodoljivo podseća na muzeje Rizorđimenta“, koji su podizani od 1885. godine nakon ujedinjenja severa i juga Italije.

Dodala je da je zanimljivo i to kako se u „Muzej prisajedinjenja“ ulazi, te da su u pitanju zapravo „jedna sporedna vrata Muzeja Vojvodine“.

Istoričar Husnija Kamberović iz Sarajeva kazao je da je prisajedinjenje i proces stvaranja Jugoslavije obeležavano i u Bosni i Hercegovini, i to nizom tribina koje su nosile naslove „Oslobođenje 1918“, a bile su posvećene „ulasku srpske vojske u određeni grad“.

„Nametnuta je priča, ne o ujedinjenju i stvaranju jugoslovenske države, nego o ujedinjenju sa Srbijom i ulozi srpske vojske, iako tada zapravo nije bilo nikakvih borbi, jer se habzburška vojska vrlo mirno povlačila, a transfer vlasti se odigravao relativno mirno“, rekao je Kamberović.

On je kazao da se time i u BiH pokušava nametnuti narativ prema kojem 1918. godine i krajem Prvog svetskog rata „nije došlo do stvaranja Jugoslavije“, već do ujedinjavanja sa Srbijom.

Istoričar Srđan Milošević iz Beograda, kazao je da se u Srbiji još uvek neguje vrsta mišljenja da je Srbija 1918. ušla u projekat stvaranja nove države „otvorenog srca i velikodušno“ i da je u tom projektu bila „ostavljena na cedilu i izneverena od strane onih koje je svojim istorijskim delovanjem zadužila“.

„Otpor je zato veoma veliki u tom smislu, a u takvom kontekstu se javlja i ambivalentnost, osnosno žal i nostalgija za Jugoslavijom, koja je opet među najvećima u Srbiji“, objasnio je Milošević.

Istoričari su ukazali da se u Srbiji zaboravlja na ulogu Hrvatske, kao i Slovenije, i dodali da je otpor prema ovom delu istorije u ovim zemljama danas isto na visokom nivou.

Konferencija „Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma“ deo je projekta koje sprovodi udruženje Krokodil iz Beograda.

Glavni cilj je stvaranje prostora za istorijski i interkulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara iz celog regiona bivše Jugoslavije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga