- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nemački konzervativci protiv istopolnih brakova

U poslednjem pravnom postupku pred Ustavni sudom radilo se o finansijskom detalju. „Porodični dodatak“ bi sada trebalo da dobijaju svi koji su oženjeni. Taj dodatak iznosi oko 120 evra mesečno. Oni koji imaju decu mogu da računaju na znatno veći iznos. Iako većina političkih partija u Nemačkoj pozdravlja tu odluku, a neke već razmišljaju i o njenoj konkretnoj primeni, ima i onih koji ne prihvataju poistovećivanje braka između muškarca i žene i istopolnog registrovanog partnerstva.

Nemačka štampa je preplavljena komentarima, pored ostalog i kritikama na račun konzervativnih stranaka, koje svoju „konzervativnost“ brane dvostrukim aršinima. Štutgarter nahrihten piše: „Čovek bi u takvoj jednoj diskusiji mogao da se zapita da li je bračni život nešto što bi uopšte trebalo definisati i poreskim zakonima. Ali život u dvoje mora jasno biti definisan i sa tog aspekta. Onaj kome je to jasno ne treba o tome mnogo da razmišlja. A problem diskriminacije istopolnih parova nije samo političko pitanje. To što ima onih koji veruju da je brak isključivo ozakonjena veza muškarca i žene i da je posebno zbog dece, jedna takva zajednica vredna svake zaštite, ne kosi se sa onim što se sada zagovara“.

Savezna ministarka za socijalna pitanja Kristina Šreder podržava izjednačavanje prava građana koji su u braku nezavisno koje su seksualne orijentacije. Šrederova kaže: „Homoseksuaci koji su partnerskoj zajednici preuzimaju odgovornost za svog partnera, dakle jedni za druge. Drugim rečima, oni time poštuju konzervativne vrednosti“. Ali tom razmišljanju se usprotivila Hrišćansko-socijalna unija (CSU).

Branušvajger cajtung komentariše: „To što se CSU usprotivila planovima ministarke Šreder nije nikakvo iznenađenje. Jer oni drugačije shvataju konzervativne vrednosti. Možda je vapaj iz Bavarske izraz razočarenja zbog promene pravca, što se može razumeti. Oni tako jasnu poziciju ministarke moraju da prate, u protivnom će njihova konzervativna politika biti viđena kao proizvoljna“.

I Berliner morgenpost protivljenje Hrišćansko-socijalne unije vidi kao odbranu ideologije konzervativaca, ali je neopravdava. „Strah konzervativnih političara da će ponovo izgubiti svoj profil nije osnovana. Nije relativno mali broj homoseksualnih brakova, ono što ugrožava instituciju braka. Napad dolazi od sve većeg broja političara koji dovode u pitanje osnovna načela te zajednice. Jer ubuduće će parovi samostalno odlučivati o raspodeli obaveza u porodici. U Skandinaviji se ispostavilo da je za većinu potpuna zaposlenost oba bračna partnera zapravo privredna prinuda. To je ono o čemu trebalo da razmišljaju konzervativni političari, ako žele da zaštite vrednosti braka i porodice“.

Nema potrebe za zaštitom konzervativnog imidža, piše Vizbadener kurir i dodaje: „Homo-brakovi su za konzervativce i dalje pravi horor. Za njih je 27.000 slučajeva i dalje pitanje normalnosti. (…) Iako njihovi stratezi žele da zadrže svoje birače, jedno bi trebalo da znaju. Krzno se ne može prati, a da se ne pokvasi. U tom smislu konzervativna principijelnost se ovde kosi sa jednakošću pred zakonom, koju garantuje Ustav“.

(Jakov Leon, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!