Istočna Evropa na 23. Paliću

Program “Paralele i sudari” prikazuje se u sali bioskopa Eurocinema u Subotici

15. jul 2016

Festival evropskog filma Palić predstavlja u takmičarskom programu “Paralele i sudari” 11 aktuelnih filmova iz istočnoevropskih zemalja, počev od rumunskog filma “Nazakonito” Adriana Sitarua, koji će biti prikazan 17. jula.

Filmska priča o bratu i sestri i njihovoj nezakonitoj ljubavi dobila je odlične kritike na Filmskom festivalu u Berlinu i izazvala polemike zbog teme kojom se bavi.

Reditelj Sitaru će biti gost 23. Palića, koji će prikazati od 16. do 22. jula više od sto filmova raspoređenih u 13 programskih celina, uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.

Uz film “Nezakonito”, selekcija “Paralela i sudara”, koju potpisuju Petar Mitrić, Sabolč Tolnai i Nikolaj Nikitin, nudi još deset filmova, među kojima je i ruski “Krpeni savez” Mihaila Mestetskog, urnebesna tragikomedija o običnom tinejdžeru Vanji koji upoznaje tri čudna mladića sa kojima osniva sportsko-umetničko-revolucionarnu organizaciju koja će “promeniti svet”.

Intrigantna drama sa elementima trilera “Hladni talas” reditelja Romana Volobujeva prati priču o mladom paru, koji provode zimski odmor u iznajmljenoj kući na okeanu na severu Francuske: Saša je ćerka bogatih roditelja, a njen dečko Ilja – mladi i ambiciozni scenarista, koji pred novogodišnje veče upoznaje Mašu, izgubljenu Ruskinju koja je sišla s voza na pogrešnoj stanici i nema gde da provede noć…

Mađarski reditelj Benedek Fliegauf predstaviće lično 18. jula svoj novi film “Staza od ljiljana”, koji govori o odnosu Rebeke i njenog sinčića Denija, neraskidivo vezanog za priče i fantaziju. Njegovi filmovi “Diler”, “Mlečni put” i “Samo vetar” prikazani su ranijih godina u Glavnom programu FEF Palić.

Bugarsko ostvarenje “Žeđ” suptilno je ispričana priča o ljubavi dvoje veoma različitih tinejdžera koji se sreću na ruralnom jugozapadu Bugarske – ljubavi koja te može pretvoriti u ubicu.

Braća Buharov, dobitnici palićke nagrade “Underground spirit” 2013. godine, predstavljaju film “Većina duša koje ovde žive” – revolucionarno ostvarenje na temu savremene političke situacije u Mađarskoj. U glavnoj ulozi je reditelj Sabolč Hajdu (Szabolcs), nedavno nagrađen u Karlovim Varima, čiji je novi film napravio neočekivani bum u mađarskim bioskopima, uprkos provokativnoj estetici i buntovničkoj prirodi.

Najavljena je i češka drama “Nikad nismo sami”, slovačko ostvarenje “Eva Nova” o nekadašnjoj glumici koja pokušava da zadobije ljubav sina, lečenog alholočara, te “Porodični film” o mužu i ženi koji pronalaze slobodu nakon što se bez dece otiskuju na okean.

Domaći predstavnici u selekciji “Paralele u sudari” su dokumentarni film Ognjena Glavonića “Dubina dva”, koji istražuje priču iza užasnog otkrića masovnih grobnica kosovskih Albanaca u Batajnici, predgrađu Beograda, te igrani film “Vlažnost” Nikole Ljuce, koji je van konkurencije.

Žiri filmske kritike, koji će proglasiti najbolji film programa “Paralele i sudari”, čine Marina Rihter (Austrija), Marija Ulfsak (Estonija) i Kolet de Kastro (Francuska).

Program “Paralele i sudari” prikazuje se u sali bioskopa Eurocinema u Subotici. Cena jednodnevne ulaznice za dva filma je 200 dinara. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni bioskopa sat vremena pre početka projekcije.

Palićki festival će tradicionalno biti održan na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, a otvoriće ga na Letnjoj pozornici na Paliću ovogodišnji dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji – reditelji Slobodan Šijan iz Srbije i Ulrih Zajdl iz Austrije.

Program 23. Palića počinje pobedničkim filmom Berlinala, dugometražnim dokumentarcem “Požar na moru” Đanfranka Rosija, koji će biti prikazan van konkruencije.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga