Istanbul prihvatio više izbjeglica nego Evropa

Od 260.000 djece koja su izbjegla iz Sirije i školuju se u Turskoj, njih 50.000 pohađa državne škole

28. okt 2015

Samo u Istanbulu nalazi se više sirijskih izbjeglica nego u cijeloj Evropi, ukazao je predsjednik Međunarodnog vijeća za spašavanje (IRC) David Miliband.

Po njegovim riječima, u Turskoj se nalazi veliki broj izbjeglica od čega značajan broj u Istanbulu. Miliband je naglasio kako većina njih živi u gradovima poput Istanbula, jer za njih nema mjesta u izbjegličkim kampovima.

Dodao je kako mnogi, ipak, ne žele ostati u kampovima, a kako duže vrijeme borave u gradovima potreban im je novac. Upozorava kako to znači i učestali rad na crno.

Podsjetio je da se u Turskoj nalazi više od dva miliona izbjeglica, uglavnom iz Sirije i Iraka, dok je trenutno u svijetu 20 miliona izbjeglica, te 40 miliona raseljenih osoba.

„Potrebno je učiniti mnogo više u svijetu kako bi se spriječilo krijumčarenje izbjeglicama“, rekao je Miliband.

Turske škole otvorile vrata

Istovremeno je potvrđeno i kako se najmanje 260.000 sirijske djece školuje u Turskoj, od čega njih 50.000 pohađa državne škole.

Prema riječima Yusufa Buyuka iz turskog Ministarstva prosvjete, broj sirijske djece u državnim školama se konstantno povećava.

Bez obzira na takve podatke, pred turskim vlastima je i dalje veliki izazov kada je u pitanju školovanje sirijskih mladih naraštaja, prenosi Anadolija.

Naime, od 2,2 miliona izbjeglica iz Sirije koje su svoje utočište pronašli u Turskoj, čak 650.000 njih su djeca školskog uzrasta. Po tim podacima, najmanje 390.000 sirijske djece izvan škola.

U saradnji s Dječjim fondom Ujedinjenih naroda, Turska u nekoliko provincija, u kojima je najveći broj sirijskih izbjeglica, provodi Akcioni plan Adana.

Prema tom planu, obučavaju se dobrovoljni sirijski nastavnici, edukativni materijal se distribuiše sirijskoj djeci, grade se novi obrazovni centri, ali i rekonstruišu postojeće škole kako bi služile sirijskim učenicima.

Prema izvještaju UN-a, ratovi u Siriji i Iraku uticali su na oko 14 miliona djece. Njihove procjene govore da je trenutno u Siriji, gdje četiri i po godine bjesni građanski rat, izvan školskih klupa oko 2,6 miliona djece.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga