Istanbul gradi prvu crkvu od 1923. godine

Gradnja crkve očekuje se u narednih nekoliko mjeseci na zemljištu koje je sirijskoj manjini ustupilo Općinsko vijeće Istanbula

04. jan 2015

Vlada Turske odobrila je u Istanbulu izgradnju crkve za sirijsku manjinu, što je prvi put od osnivanja Republike Turske 1923, rečeno je u subotu iz Vladinog izvora, prenosi Hina.

„Bit će to presedan od osnivanja republike. Crkve su restaurirane ili ponovno otvarane za javnost, ali nijedna nova crkva nije dosad izgrađena“, objasnio je neimenovani dužnosnik.

Kršćani su u velikoj manjini u Turskoj, laičkoj zemlji sa 99 posto muslimana.

Crkva na obali Mramornog mora

Vlada u Ankari, koja se nada pridružiti Evropskoj uniji, s tom je perspektivom povećala prava vjerskih manjina, restaurirajući crkve, manastire i sinagoge te povratom nekih od njihovih vlasništva.

Crkva bi se trebala podići u kvartu Yesilkoy, uz obalu Mramornog mora, na terenu koji je ustupilo Općinsko vijeće, istaknuo je dužnosnik.

Izgradnju koja će početi sljedećih mjeseci finansirat će Fondacija za zaštitu prava Sirijaca (pravoslavaca i katolika) koji žive većinom na jugoistoku Turske, a broj im se procjenjuje na gotovo 20.000 osoba.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga