Istaknuti pisci napustili ruski PEN centar

Cijenjeni ruski pisac Boris Akunin, čije je pravo ime Grigorij Čhartišvili, prekinuo je članstvo u ruskom PEN centru kao odgovor na "desničarska promišljanja Centra"

11. jan 2017

Cijenjeni ruski pisac Boris Akunin, čije je pravo ime Grigorij Čhartišvili, prekinuo je članstvo u ruskom PEN centru kao odgovor na „desničarska promišljanja Centra“.

Kako je Akunin juče naveo na Facebooku, PEN centar ne brani progonjene književnike, te stoga nema „ništa zajedničko“ sa globalnim pokretom PEN-a.

Još su u ponedjeljak pjesnik Lev Rubinshtein i pjesnik Aleksandar Iličevski takođe napustili PEN kako bi protestovali zbog isključenja istaknutog novinara i aktiviste Sergeja Parhomenka iz Centra.

Parhomenko je formalno isključen iz Centra zbog „provokativnosti“, međutim, on je na internet stranici radija Ekho Moskvy napisao da je kažnjen zbog kritikovanja ruskog PEN-a koji nije uspio pružiti podršku ukrajinskom režiseru Olegu Senjcovu, koji služi 20-godišnju kaznu zatvora u Rusiji nakon što je osuđen za planiranje terorističkih napada.

Senjcov, inače rodom sa Krima, otvoreno je govorio protiv ruske aneksije Krima u martu 2014. On je porekao optužbe, dok su SAD, Evropska unija i Amnesty International osudile njegovo hapšenje, ispitivanje i pritvaranje.

U izjavi za Interfax predsjednik ruskog PEN centra Jevgenij Popov je demantovao optužbe o podjelama unutar Centra, navodeći da je u PEN-u oko 400 članova, a da je „samo jedan Parhomenko“.

Akunin je učestvovao na mnogim antivladinim protestima 2011. i 2012. godine zbog prevare tokom decembarskih parlamentarnih izbora 2011. godine, kao i zbog ponovnog dolaska Vladimira Putina na vlast 2012.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga