Ispred kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava grafiti Ratko Mladić i Nema podele

"Aktivisti za ljudska prava uvek su prvi na meti kada se pumpaju nacionalistički mišići"

11. mar 2019

Hodnik zgrade ispred kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) išaran je porukama „Ratko Mladić“ i „Nema podele“, a vrata kancelarije izlepljena su nalepnicama „Ovo je srbski ponos i žena, a ti nisi ni senka njena“ na kojima su slike osam znamenitih žena iz srpske istorije, saopšteno je danas.

U saopštenju Inicijative se navodi da je to reakcija na to što su njihovi predstavnici pre dve nedelje prekrečili grafite „Ratko Mladić, srpski heroj“, „Kosovo je Srbija“ i „Nema podele“ u Terazijskom tunelu.

„Grafiti koje smo prekrečili umesto komunalne službe grada Beograda, i grafiti na našim vratima dolaze iz istog nacionalističkog i mizogenog šinjela. Aktivisti za ljudska prava uvek su prvi na meti kada se pumpaju nacionalistički mišići“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je ocenila da „takmičenje u iskazivanju nacionalizma između vladajućih stranaka i opozicionih pokreta mora da prestane“.

„Društvo koje je zasnovano na vrednostima ljudskih prava, na evropskim vrednostima, mora biti izričito, jasno i direktno – Ratko Mladić je ratni zločinac, i nosi najveću odgovornost za počinjen genocid u Srebrenici. Nemamo pravo na eufemizme, relativizaciju i negiranje zločina“, ocenila je Inicijativa.

Dodaje se da aktivisti koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava ne smeju ostati sami u suprostavljanju ekstremnoj desnici i nacionalizmu.

„Ako dozvolimo da se slave ratni zločinci, ne postoji šansa da u budućnosti živimo u miru, da napredujemo i da živimo bolje nego danas. Za ratne zločince ne sme biti mesta u državnim institucijama, parlamentu, državnim izdavačkim kućama i obrazovnom sistemu, kao ni prostora na zidovima naših gradova“, zaključuje se u saopštenju Inicijative.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga