Ispravljena greška Vlade Srbije

Novac koji je Vlada Srbije nedavno prebacila za finansiranje Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine na pogrešan račun – od danas dostupan korisnicima

23. mar 2012

Suma od 1,75 milijardi dinara koju je Vlada Srbije nedavno prebacila za finansiranje Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine na pogrešan račun, od danas je dostupna preduzećima koja izvode radove, izjavio je potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor.

Pastor je za današnji Mađar so (Magyar Szo) rekao da je rešenje pronađeno zahvaljujući odlukama koje je juče doneo Upravni odbor Fonda i koje je na telefonskoj sednici potvrdila Vlada Vojvodine.

Prema njegovim rečima, već danas će početi potpisivanje ugovora na osnovu kojih će odmah moći da počne isplata dugova koje Fond ima prema preduzećima koja su bila angažovana na kapitalnim investicijama u Pokrajini.

„Novac će na odgovarajuće račune biti prebacivan sa pogrešnog računa, sa kojeg, inače, treba isplaćivati tekuće troškove Fonda. Na ovo jednostavno rešenje trebalo je čekati mesec dana“, rekao je Pastor.

Dodao je da će ovoj sumi biti dodato i oko 400 miliona dinara koje je Fond ranije rezervisao za novi Žeželjev most, čija izgradnja kasni, tako da je na raspolaganju oko 2,1 milijarda dinara, koliko iznose i trenutni dugovi Fonda prema izvođačima radova.

Vlada Srbije uplatila je prošlog meseca 1,75 milijardi dinara Vladi Vojvodini, namenjenih Fondu za kapitalna ulaganja, na račun sa kojeg se ne mogu prebaciti sredstva firmama angažovanim na projektima, veća samo zarade zaposlenima u Fondu i materijalni troškovi.

Pastor je agenciji Beta tada rekao da su Pokrajina i Fond dovedeni u apsurdnu situaciju, jer novac koji je na računu ne može da se koristi, jer bi u suprotnom došlo do nenamenske potrošnje.

On je tada podsetio da je u februaru sa Ministarstvom finansija dogovoreno da se Pokrajini do 1. marta prebace četiri milijarde dinara za kapitalna ulaganja, ali da ostatak novca još nije uplaćen i pitanje je kada će se to dogoditi.

Tim povodom Pastor je u izjavi za Mađar so nije mogao da precizira kada će Vlada Srbije prebaciti ostatak 2,3 milijarde dinara.

Problem u radu Fonda oko izmirenja obaveza prema izvođačima radova, pored ostalog, nastao je jer veći deo sredstava iz budžeta Srbije nemenjenih za kapitalne rashode u Vojvodini za 2011. godinu nije uplaćen, zbog čega je Pokrajina ostala bez šest milijardi dinara.

Predstavnici pojedinih stranaka su ocenili da je to najbolji dokaz da se ustavna obaveza da budžet Vojvodine treba da iznosi najmanje sedam odsto budžeta Srbije može različito tumačiti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga