Islamofobija jača u nesekularizovanim društvima

Odstupanje od tekovina sekularizma izaziva preterane negativne i neretko protivzakonite reakcije i jačanje ekstremističkih grupa koje šire islamofobiju

27. juna 2010

Centar za evroatlantske studije (CEAS) upozorio je danas političare, javnost Srbije i posebno islamske zajednice i njene vernike, da odustajanje od osnovnih tekovina modernih sekularnih demokratija intenzivira islamofobiju.
U saopštenju povodom spora Islamske zajednice u Srbiji (IZ) i dnevnog lista Blic zbog objavljivanja fotomontaže glavnog muftije Muamera Zukorlića u pravoslavnoj odori, CEAS je naveo da odstupanje od tih tekovina izaziva „preterane negativne i neretko protivzakonite reakcije i jačanje ekstremističkih grupa koje šire islamofobiju“.
„To su na svojoj koži osetili građani Danske i Holandije, zato što su njihove vlade flertovale sa konceptom tvrdog multikulturalizma u strahu od nereda i terorizma“, navedeno je u saopštenju i izražena zabrinutost zbog odsustva jasnog stava javnih aktera u Srbiji o tužbi IZ protiv Blica.
CEAS smatra nedopustivim, kako je naveo, trend autocenzure u slučaju Zukorlić protiv Blica „u većini medija koji plediraju na poziciju nezavisnih, bez obzira na presude protiv pojedinih novinara“.
Prema navodima, malobrojne diskusije i tekstovi o slučaju Zukorlić protiv Blica uglavnom su skrenule sa suštine problema – odnosa kolektivnih i individualnih prava u modernim sekularnim demokratijama dvadesetprvog veka.
„U tom smislu nebitno je da li je Zukorlić samo muftija ili i političar i javna ličnost, da li je u pitanju muftija, Muhamed, Isus, Hari Poter, nebitno je kakvo je stanje u Sandžaku… Nebitno je i da li su se muftija ili vernici osetili uvređenim i koliko je veliki greh poziv na pokrštavnje jer je uvreda arbitrarna stvar kao i vera i ne sme se mešati sa nediskriminacijom i pravom na slobodu veroispovesti“, naveo je CEAS.
Zukorlić, naravno, ima pravo da tuži kao i bilo ko drugi i jedino je bitno kako će nadležni državni organi reagovati na tužbu, naveo je CEAS.
Blic je u subotu 19. juna na stranama humora objavio fotomontažu muftije Muamera Zukorlića u pravoslavnoj odori i sa krstom na glavi. Posle oštre reakcije Islamske zajednice u Srbiji Blic se izvinio, ali IZ i Zukorlić nisu bili zadovoljni pa su najavili da će tužiti list i tražiti, kako su naveli, simboličnu odštetu od sto miliona evra.
Jučerašnji Sabor podržao je muftiju i pozvao na bojkot Blica, a od rukovodstva Srbije su zatražene čvrste garancije za ličnu i kolektivnu sigurnost Muslimana. Zatražena je i podrška međunarodnih islamskih organizacija i institucija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga