ISIL uništio statue stare hiljade godina

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant su u Mosulu uništili arheološku građu staru više hiljada godina

27. feb 2015

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavili su snimak na kojem se vidi uništavanje arheološke građe muzeja u Mosulu.

Iz iračkog Ministarstva kulture saopćili su da su pripadnici ISIL-a uništili eksponate od kojih su neki stari i nekoliko hiljada godina.

Uništavanje kulturnog i historijskog blaga su osudili predstavnici UNESCO-a.

Jedinstveno područje

„To je zaista poražavajuće, jer je većina ovih statua jedinstvena. Statue iz grada Hatre su iz perioda između 100. godine prije nove ere i 100. godine nove ere. To područje je jedinstveno. Takve statue mogu se naći samo u gradu Hatri, ni na jednoj drugoj lokaciji u regionu. Na njima su prikazani vladari, svećenici, vjernici…“, rekla je za Al Jazeeru Lamija al-Gailani, iračka arheologinja sa Arheološkog institutu u Londonu.

„Karakterističan su dio umjetnosti tog perioda i nezamjenjiv dio historije Iraka. Stare su otprilike 2.000 godina. Značajna je činjenica da su stanovnici Hatre, iz koje potiču ove statue, Arapi. Riječ je o nekim od prvih Arapa koji su se naselili na području današnjeg Iraka. Dakle, statue su dio naše historije, pored velikog značaja u umjetničkom i historijskom smislu“, kazla je Lamija al-Gailani.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga