Iseljavanje mađarskih nastavnika zbog malog broja učenika

U Jermenovcima ove godine nema učenika prvaka

19. okt 2014

Stanje u obrazovanju na mađarskom jeziku u Vojvodini u odnosu na 2013. godinu nije promenjeno, nego je u nekim segmentima pogoršano u celoj Vojvodini, imajući u vidu smanjenje broja učenika i teškoće u otvaranju mađarskih odeljenja zbog malog broja upisane dece, konstatuje se u stavovima Udruženja mađarskih pedagoga Vojvodine, koje je potpisala predsednica tog udruženja Margit Nađ.

Kao razlozi višegodišnjeg smanjenja broja mađarskih učenika navode se smanjenje nataliteta u mađarskoj zajednici u Vojvodini, iseljavanje Mađara iz Vojvodine, asimilacija u mešovitim brakovima i nepoverenje prema mogućnostima mađarskih odeljenja od strane roditelja.

Obrazovanje na mađarskom jeziku u dijaspori dovedeno je do krajnje tačke zbog demografskih procesa i iseljavanja, dodaje se u stavovima navodeći primer u Jermenovcima, u mađarskom selu u Banatu, gde ove godine nema učenika prvaka.

„Škola u Skorenovcu je takođe izgubila 20 učenika za godinu dana, a od početka školske godine četiri učenika zbog iseljavanja mađarskog stanovništva, što više nije pitanje obrazovanja, nego je pitanje političke i ekonomske prirode“, poručuje se u stavovima udruženja.

Smanjenje broja učenika rezultira i smanjivanje potrebe za mađarskih nastavnicim, a država Srbije nema odgovarajući socijalni program za te šlučajeve tako da nastavnici i profesori koji su ostali bez posla, napuštaju Srbiju zajedno sa svojim porodicama.

(Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga