Isečene gume na automobilu posmatračke misije CRTA u Lučanima, u Kladovu priveden funkcioner SPS-a

U blizini birališta veliki broj automobila sa registarskim tablicima iz drugih mesta

16. dec 2018

Posmatračka misija CRTA upozorila je danas na porast tenzija na izborima u opštini Lučane, navodeći da su veće nepravilnosti zabeležene na 11 od ukupno 43 biračka mesta, kao i da su isečene gume na automobilu mobilnog tima te misije čijim su akreditovanim posmatračima „nepoznata lica“ onemogućila pristup biračkom mestu Grab.

„Među zabeleženim većim nepravinostima su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih spiskova glasača. Kao vid pritiska na birače, izdvajamo slučaj u Kotraži gde su neidentifikovana lica ispred biračkog mesta legitimisala birače“, stoji u saopštenju te organizacije koja danas prati samo izborni porces u Lučanima.

Navodi se i da su mobilni timovi misije CRTA, koji prate atmosferu i dešavanja van biračkih mesta, primetili tokom prepodneva „veliki broj automobila sa registarskim tablicima iz drugih mesta (Pančevo, Novi Sad, Vršac, Beograd, Kosovska Mitrovica) kao i vozila bez registarskih tablica“.

„Vozila kruže po Dragačevu, zadržavaju se u blizini skoro svih biračkih mesta i neidentifikovane osobe iz vozila komuniciraju sa članovima biračkih odbora“, piše u saopštenju.

Navodi se i da je na dodatnih 11 biračkih mesta bilo i manjih nepravilnosti, kao što su nepravilno uređena biračka mesta, prisustvo promotivnih materijala izbornih lista u krugu manjem od 50 metara i upotreba mobilnih telefona.

CRTA je pozvala sve aktere na odgovorno ponašanje i poštovanje izbornog procesa kako bi se smanjile tenzije i obezbedila regularnost izbornog procesa.

Kladovo: Funkcioner SPS priveden jer je ukazao na prisustvo osoba iz Beograda blizu biračkih mesta

Potpredsednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) u Kladovu Perica Panković priveden je danas na informativni razgovor u policiju jer je, po navodima socijalista, ukazao na prisustvo osoba iz Beograda u blizini biračkih mesta.

Kako je novinarima rekao predsednik socijalista u Kladovu Radovan Arežina, Panković je priveden pošto je u blizini jednog biračkog mesta upitao izvesnu osobu iz Beograda: „Šta tu tražiš?“.

„Socijalistima se ne dozvoljava da aktivno učestvuju u izborima“, rekao je Arežina navodeći da je u Kladovu tokom prethodne dve nedelje primećen veliki broj džipova beogradskih registracija.

Predsednik Opštinskog odbora SPS je dodao da je Panković pušten pošto je dao iskaz.

Većina opozicionih stranaka bojkutuje lokalne izbore u Kladovu jer su, po navodima Saveza za Srbiju, „veštački izazvani i nezakonito raspisani“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga