Išarani saobraćajni znaci na rusinskom jeziku

Incident se dogodio u Bikić Dolu kod Šida

21. jan 2013

U noći između 19. i 20. januara, na izlazu i ulazu u naselje Bikić Do u opštini Šid oštećeni su saobraćajni znaci sa nazivom mesta ispisani i na rusinskom jeziku. Oštećenja su nastala u vreme održavanja centralne proslave Nacionalnog praznika rusinske nacionalne manjine u Sremskoj Mitrovici, a nastala su tako što je crvenom bojom prebojen naziv mesta na rusinskom jeziku, a ispisano „Srb Bikić Do“ i krst sa ocilima.

Dejan Bobalj, predstavnik rusinske zajednice iz Bikić Dola pozvao je nadležne da najoštrije osude ovaj akt usmeren prema Bikićanima i svim Rusinima.

Nacionalni praznik Rusina slavi se jednom godišnje, povodom 17. januara 1751. godine, dana doseljenja Rusina na prostore današnje Vojvodine. Ovo je šesta po redu proslava od donošenja zakona i do sada nije bilo ovakvih incidenata.

BikicDo (1)Postoje indicije da su slična oštećenja napravljena i u Ruskom Krsturu u opštini Kula, mestu u kojem živi najveći broj Rusina.

Opština Šid karakteristična je po tome što je pre nekoliko godina, za vreme vlasti SRS, pokrenuta inicijativa vlasti da se ukine službena upotreba slovačkog i rusinskog jezika. Takvi su postupci energičnim nastupima slovačkog i rusinskog nacionalnog saveta bili osujećeni.

Miroslav Keveždi (Autonomija) 

 

Papuga protestuje zbog šaranja višejezičnih znakova

Predsednica Radne grupe za nacionalne manjine u Skupštini Srbije Olena Papuga iz Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražila je danas od nadležnih da pronađu počinioce koji su sprejom išarali višejezične saobraćajne znake u mestu Bikić Do u opštini Šid.

„Tim povodom zatražiću reakciju nadležnih državnih organa, a ukoliko ti znaci ne budu očišćeni u naredna dva dana, lično ću to učiniti“, poručila je Papuga u saopštenju za javnost.

Dodala je da se pre mesec dana desio sličan incident u Ruskom Krsturu, gde je takođe bio precrtan rusinski naziv mesta, a počinioci do danas nisu pronađeni.

 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga