Irska ubedljivo glasala za ukidanje krivičnog dela bogohuljenja

Sa izglasavanjem legalizacije abortusa u maju i homoseksualnih brakova 2015. godine ovaj referendum obeležava novo udaljavanje zemlje od njene jake katoličke tradicije

28. okt 2018

Irska se sa 65 posto glasova izjasnila za ukidanje krivičnog dela bogohuljenja iz Ustava, po konačnim rezultatima referenduma od petka, prenose danas agencije.

Sa izglasavanjem legalizacije abortusa u maju i homoseksualnih brakova 2015. godine ovaj referendum obeležava novo udaljavanje zemlje od njene jake katoličke tradicije, iako krivično delo bogohuljenja koje se smatralo zastarelim nikad nije primenjeno u novijoj istoriji.

Na referendumu je izlaznost bila 44 odsto, i jako malo ljudi se okupilo juče da čuje rezultate. To je veliki kontrast u odnosu na slavlje posle objave da je izglasano ukidanje zabrane abortusa na referendumu na kome je izlaznost bila 64 odsto.

„Uvek sam mislio da nema mesta za takvu neku odredbu u našem Ustavu. Irska je s pravom ponosna na svoju reputaciju modernog i liberalnog društva“, rekao je irski ministar pravde Čarli Flanagan.

Poslednji put je neko gonjen u Irskoj za bogohuljenje 1855. godine, pre nezavisnosti zemlje. Radi se o svešteniku koji je rekao da je greškom zapalio bibliju i koji je na kraju bio oslobodjen optužbi.

Referendum o bogohuljenju održan je isti dan kao i izbori za novog predsednika Irske čiji je sedmogodišnji mandat u osnovi počasni. Aktuelni predsednik, 77-ogodišnji Majkl Higins, na tom mestu od 2011, s lakoćom je ponovo izabran sa 56 odsto glasova, prema konačnim rezultatima. U predsedničkoj trci je pored njega bilo još pet kandidata.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga