Irska: Abortus samo ako je život žene ugrožen

Novi zakon mijenja ustavnu zabranu abortusa tako da će aktivisti koji se bore protiv prava na abortus uložiti žalbu Vrhovnom sudu

30. jul 2013

Irski predsjednik Michael D. Higgins danas je potpisao zakon kojim se dozvoljava abortus u slučajevima kada je život majke ugrožen, što nije bio slučaj ranije u ovoj većinski katoličkoj zemlji, javlja Fena.

Higgins je iznenadio neke analitičare u utorak kada je odlučio da potpiše Zakon o zaštiti života tokom trudnoće jer ga nije proslijedio Vrhovnom sudu koji bi trebao odlučiti o njegovoj ustavnosti, javio je AP.

Novi zakon mijenja ustavnu zabranu abortusa tako da će aktivisti koji se bore protiv prava na abortus uložiti žalbu Vrhovnom sudu.

Zakon dozvoljava abortuse u slučajevima kada postoji velika opasnost za život trudnice, uključujući opasnost da ona sama izvrši samoubistvo, ukoliko joj bude odbijeno da se obavi abortus.

Do sada je jedini zakon vezan za abortus koji je važio u Irskoj bio britanski zakon iz 1867. godine, kojim se abortus smatra protuzakonitom praksom za koju je maksimalna kazna doživotni zatvor. Nova maksimalna kazna je 14 godina zatvora.

Debatu o abortusu u Irskoj pokrenula je smrt Savite Halappanavar, žene koja je umrla od trovanja krvi jer joj ljekari nisu htjeli izvaditi umirući plod u utrobi.

Aktivističke grupe koje se zalažu za pravo na abortus smatraju da ni ovakav zakon nije dovoljan jer i dalje krši pravo žene na izbor. Irski zakon je još uvijek jedan od najstrožih u Evropi.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga