- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Irinej Bulović: LSV je zloglasna vojvođanerska liga!

Da crkvene velmože ne odmaraju ni o državnim praznicima, potvrdio je i nadaleko čuveni bački episkop, ujedno i portparol Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej (Bulović), današnjom izjavom da u Srbiji ne postoji jedinstvena vlast.

„Postoji labava interesna konfederacija antagonistički nastrojenih ministarstava pod kontrolom ove ili one partije. To je jasno svakome, pa, eto, i meni”, naveo je Bulović na sajtu bačke eparhije SPC, izražavajući nostalgiju za dobrim, starim srednjovekovnim vremenima simfonije crkve i države.

On je odbacio optužbe da je ulazio u „kavgu” sa predstavnicima gradskih vlasti u Novom Sadu povodom obeležavanja 70. godišnjice zločina Novosadske racije i rekao da je na „bezobzirne napade” odgovarao i po dužnosti portparola i po savesti (sic!), odnosno „i službeno i lično”.

Irinej nije propustio priliku da za Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kaže da je u pitanju “zloglasna vojvođanerska Liga”.

Još je rekao da „napade na SPC” predvode „bučni i žučni kriptomarksisti ili čak kriptostaljinisti kamuflirani u pseudo-Evropejce”.

„Moj stav, službeni i lični, uvek je bio isti: caru carevo, a Božje Bogu, sve dotle dok ‘car’ ili vlast ne posegne i za onim što po prirodi stvari ne pripada njoj nego samo Bogu, a kada se to desi, kao što se desilo prilikom obeležavanja 70-godišnjice Racije i posle toga, onda se primenjuje jevanđelsko načelo da se većma valja pokoravati Bogu nego ljudima”, poručio je Irinej, opet se sećajući srednjeg veka.

Na sajtu bačke eparhije Irinej je objavio integralnu verziju intervjua koji je u prazničnom broju u skraćenom obliku objavio beogradski dnevni list “Danas”. Pravoverni episkop je naveo da je intervju „Danasu” dao „sa izvesnom nelagodnošću, ponajviše zbog stavova koje Danas zastupa kada su u pitanju crkva i vera uopšte”.

Istovremeno, u delu javnosti oživljavaju inicijative da se objavi spisak crkvenih saradnika tajnih civilnih i vojnih službi u vreme SFRJ. Pa da vidimo ko je tu bio pukovnik, ko zastavnik, a ko, bogami, i general!

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!