IRIG: Lokalna vlast u Irigu stabilna

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Irig održana je u brzo posle saopštavanja rezultata izbora, 12.juna 2012.

15. okt 2012

Odbornici su za predsednika Opštine Irig ponovo izabrali Vladimira Petrovića (DS), a za zamenika predsednika Stevana Kazimirovića, takođe iz redova DS. Izabrano je i sedam članova Opštinskog veća.

Na istoj sednici za predsednika lokalnog parlamenta izabran je Vladislav Ilkić (LSV), koji je i u prethodnom sazivu vršio tu funkciju, dok je zamenik predsednika Miroslav Ivanović (JS).

Izborom Vladislava Ilkića iz LSV da i u trećem mandatu predsedava Skupštinom opštine Irig Liga socijaldemokrata Vojvodine se izborila i za treće uzastopno učešće u opštinskoj vlasti, što nije uspelo ni jednoj drugoj političkoj partiji od 2000. godine. U skladu sa tim rezultatom, u novom Opštinskom veću LSV ima dva člana: Dragan Ametović vodi sektor privrede i turizma, što je činio i u prethodne 4 godine, dok Stanimir Radulović vodi sektor za odnose sa mesnim zajednicama. Na mestu načelnice opštinske uprave ostala je Olivera Protić Filipović, takodje iz LSV.

Skupština opštine Irig ima 20 odbornika, a na majskim izborima DS je dobila šest odborničkih mesta, SNS pet, koalicija SPS-JS i LSV po tri mandata, dok su po jedan osvojili LDP Preokret, URS i SRS.

Skupštinsku većinu u SO Irig čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine, LDP, Jedinstvena Srbija, PUPS i Ujedinjeni regioni Srbije, a u opoziciji su SNS sa 4 i SPS sa 2 odbornika.

Glasovi na izborima 6. maja u opštini Irig rasporedjeni su na sledeci nacin: najviše glasova dobila je Demokratska stranka 24,04 odsto, SNS 21,05 odsto, SPS 12,97 odsto, LSV 11,93 odsto, SRS 6,65 odsto, Preokret 6,29 odsto, URS 5,09 odsto. U opštini Irig na izborima 6. maja je glasalo 62,57 odsto od upisanih u birački spisak.

Situacija u opštini je trenutno stabilna i nema ozbiljnijih ugrožavanja skupštinske većine. Od početka mandata nove opštinske vlasti bilo je pokušaja od strane opzicije (SNS i SPS) da vrbuju odbornike i zajedno sa URS-om naprave novu većinu, međutim najveći broj u pokušaju osvajanja nove većine dosegao je 7 odbornika, od potrebnih 11.

Od 2000. godine do danas na vlasti u Opštini Irig je demokratska opcija, s tim da je u prethodnom mandatu u vlasti bio i SPS, zajedno sa DS i LSV.

Predsednik Opštine Irig – Vladimir Petrovic

Rođen je 13. maja 1974. godine u Rumi. Osnovnu školu završio je u Irigu, a gimnaziju u Rumi.Pozanimanju je programerski saradnik. Obavljao je funkciju predsednika Izvršnog odbora SO Irig u periodu od marta 2003. godine do septembra 2004. Od 2004. do 2008. godine bio je predsednik MZ Neradin. Od jula 2008. do novembra 2009. godine nalazio se na funkciji predsednika Skupštine opštine Irig.

Član je Demokratske stranke od 1995. Predsednik je Opstinskog odbora DS Irig i član Glavnog odbora Demokratske stranke. Živi u Irigu, oženjen je i ima ćerku.

Zamenik predsednika Opstine Irig – Stevan Kazimirović

Rođen je 16. marta 1958. godine u Rumi. Osnovnu školu završio je u Irigu, a gimnaziju u Rumi. Još kao srednjoškolac učestvuje u društvenom radu opštine Irig – u sportu, kulturi i omladinskim organizacijama. Za doprinos razvoju kulture, sporta i rada sa mladima odlikovan je saveznim odlikovanjem “Medalja rada”. Dvanaest godina je radio na poslovima referenta u Sekretarijatu narodne odbrane opštine Irig, a od 1995. zaposlen je u Mesnoj zajednici Irig, na poslovima upravnika Doma kulture. U periodu od 1992. do 1995. godine bio je predsednik Saveta MZ Irig. Od 2008. godine nalazi se na funkciji zamenika predsednika Skupštine opštine Irig. Jedan je od osnivača Društva Irižana i jedan od inicijatora festivala “Pudarski dani”. Predsednik je Planinarsko-smučarskog društva „Dr Laza Marković“ Irig, član Upravnog odbora Kosarkaskog kluba „Irig“ i potpredsednik Opstinskog odbora DS Irig. Oženjen je i ima troje dece.

Maja Leđenac

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga