Irci glasali protiv ukidanja Senata

Prema zvaničnim podacima, 51,7 posto birača reklo je 'ne' ukidanju Gornjeg doma Parlamenta, dok je 48,3 podržalo taj prijedlog

05. okt 2013

Irski glasači su u subotu odbacili plan Vlade da ukine Gornji dom Parlamenta, što je iznenađenje s obzirom da su predizborne ankete ukazivale na suprotno i predstavlja udarac za premijera Irske Endu Kennyja.

Zvanični rezultati referenduma održanog u petak pokazali su da je protiv predloženog ustavnog amandmana koji predviđa ukidanje Gornjeg doma Parlamenta glasalo 51,7 posto glasača, prenijela je agencija AP.

Izlaznost na referendumu bila je 39,2 posto.

Sve ankete koje su provedene tokom jednomjesečne kampanje uoči referenduma su ukazivale na to da će prijedlog Vlade biti usvojen većinom glasova.

Reformirati, a ne ukinuti

Irska Vlada, na čelu s Endom Kennyjem, koja se na vlasti nalazi posljednje dvije i po godine, apelirala je na građane da podrže prijedlog ukidanja 60-članog Senata, navodeći kao razloge to što to tijelo nema stvarnu moć i što njegov rad godišnje košta 20 miliona eura.

S druge strane, protivnici te mjere su isticali da Senat treba reformirati, a ne ukinuti.

Oni su, također, optužili premijera da se krije iza obećanja o uštedama kako bi ojačao izvršnu vlast i spriječio šire političke reforme.

Ovo je drugi referendum koji je izgubila koaliciona Vlada, od kada je februara 2011. godine počeo Kennyjev mandat.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga