Iranki poništen plivački rekord zbog kostima

Iranki koja je u hidžabu plivala 20km osporen je rekord jer njeno plivačko odijelo pokazalo njene ženstvene osobine

04. sep 2013

Elham Asghari je dizajnirala posebno ‘islamski’ kupaći kostim težak 6 kg, pa joj je u junu bilo dozvoljeno da pliva dugu dionicu u kaspijskom moru.

Međutim, kostim očito nije bio dovoljno skroman za konzervativne vlasti u zemlji, jer njen rekord na kraju nije službeno priznat.

Naime, ova 32-godišnjakinja je za devet sati preplivala dionicu od 20 km, od grada Nowshahr pa do ledenih voda kaspijskog mora. Učinila je to uprkos vlasti koja se protivi tome da se žene kupaju u otvorenim vodama, zbog rizika od prikazivanja svog oblika tijela muškarcima.

Iako je Asghari je nosila kupaći kostim koji je uključivao maramu, vlasti su se protivili njenim naporima i odbile da priznaju da je isplivala punih 20 km.

„Rekli su da, bez obzira koliko je moja oprema bila islamska, to je neprihvatljivo. Rekli su da su se vidjele ženstvene osobine mog tijela kako sam izlazila iz vode“, rekla je Asghari.

U pokušaju da dobije potporu javnosti u svojoj borbi protiv vlasti, napravila je video u kojem pliva u kupaćem odijelu – što, kako tvrdi, mnogi plivači ne bi mogli podnijeti.

„Plivala sam 20 km, a oni su ga smanjili na 15 km. Nakkon što sam uložila žalbu, oni su prihvatili 18km. Ali, sada ne žele da registruju rekord“, rekla je u videu.

„Moj rekord od 20 km je talac u rukama ljudi koji ne mogu preplivati ni 20 metara“, dodala je.

Ženama u Iranu je dozvoljeno da se kupaju u odvojenim bazenimai smiju se takmičiti na Ženskim islamskim igrama koje se periodično održavaju u Teheranu.

Međutim, zabranjeno im je takmičenje u inostranstvu, a vlasti se mršte kada se kupaju u otvorenim vodama.

„Oni strahuju da će priznavanjem mog rekorda nehotice odobriti i moj plivački kostim te da će na kraju dati ženama plivačima pravo na pristup otvorenom moru“, rekla je Asghari.

Ona je izrazila nadu da će nova vlast na čelu s Hassanom Rouhanijem biti pomirljivija za razliku one koju je predvodio Mahmoud Ahmedinejad.

(Oslobođenje)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga