Iran za nuklearnu saradnju sa Mađarskom

Predsjednik Iranske organizacije za atomsku energiju predložio u Budimpešti proizvodnju reaktora za tržište Azije i Afrike

19. feb 2016

Iran je predložio Mađarskoj zajednički projekt dizajniranja i razvoja malog nuklearnog reaktora koji bi mogao biti prodavan širom Azije i Afrike. Reaktor bi mogao biti konstruiran i u Islamskoj Republici, kazao je predsjednik Iranske organizacije za atomsku energiju u četvrtak.

„Mi namjeravamo u potpunosti iskoristiti sve komercijalne i tehničke mogućnosti, uključujući obavljanje mirnodopske nuklearne djelatnosti, koja proizlazi iz Sporazuma“, kazao je Ali Akbar Salehi na konferenciji za medije u Budimpešti, prenijela je agencija Reuters.

Rezultati sporazuma

Salehi je mislio na sporazum koji je Iran postigao prošle godine sa velesilama, kojim se ograničava nuklearna aktivnost Teherana, u zamjenu za ukidanje sankcija i ponovnog uključivanja Irana u svjetsku ekonomiju.

Prema riječima iranskog zvaničnika, zajednički projekt s Mađarskom podrazumijeva projektiranje reaktora od 25 megawata. Isti bi se proširio na 100 megawata, što predstavlja jačinu koja bi bila tražena na tržištu Azije i Afrike.

Evropska unija i Sjedinjene Države pristali su 16. januara na ukidanje sankcija nakon što je Iran ispunio zahtjeve iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Ispunjena ograničenja

Ove odluke su uslijedile nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila da je Iran ispunio sva ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti kao što je to zahtijevano sporazumom postignutim sa velikim silama u julu.

Prema historijskom dogovoru, koji je Iran u julu u Beču postigao sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, saglasio se da će dramatično smanjiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Od tada je Iran drastično smanjio broj centrifuga postavljenih u svojim postrojenjima za obogaćenje uranijuma, prebacio je više tona slabo obogaćenog urana u Rusiju i rastavio je jezgro u nuklearnom reaktoru Arak.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga