- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Irak oduzeo dozvolu za rad za 10 medija

Iračke vlasti oduzele su licence za rad arapskoj medijskoj mreži Al Džaziri i još devet satelitskih televizijskih kanala, uz obrazloženje da promovišu versko nasilje.

Odluka, koja odmah stupa na snagu, doneta je u vreme kada Bagdad pokušava da suzbije nerede koji se šire zemljom posle izbijanja sukoba tokom protesta prošle sedmice.

U oružanim borbama sa snagama bezbednosti i drugim napadima stradalo je više of 180 ljudi.

Tokom više od četiri meseca pre toga, iračka sunitska manjina je organizovala uglavnom mirne demonstracije protiv vlade kojom dominiraju šiiti.

Iračka medijska komisija je optužila medije da svojim izveštavanjem podstiču nasilje i verske sukobe, da obmanjuju i preuveličavaju i da pozivaju na „nered i osvetničke napade na snage bezbednosti“.

Takođe ih je okrivila da promovišu „zabranjene terorističke organizacije koje su počinile zločine protiv iračkog naroda“.

Al Džazira, sa sedištem u Kataru, opširno je izveštavala o Arapskom proleću u regionu i o građanskom ratu u susednoj Siriji.

Katar podržava sirijske pobunjenike a mnoge pristalice iračke šiitske vlade optužuju tu zemlju da podržava i proteste u Iraku.

Irak je, zajedno sa još nekim vladama na Bliskom istoku, ranije privremeno zatvorio kancelarije Al Džazire  jer su bili nezadovoljnim njihovim izveštavanjem.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!