- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ipak dobijena dozvola za vetropark u Kovinu

Kompanija Kontinental vind (Continental Wind) dobila je novu građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka u Čibuku kod Kovina, preneo je danas RTS.

Prethodna građevinska dozvola, koju su dobili pre više od godinu dana za izgradnju vetroparka snage 145 megavata, bila im je ukinuta u junu.

Investitori su potvrdili za RTS da će obnoviti pregovore s Elektromrežom Srbije o izgradnji priključnog dalekovoda za vetropark, što je i bio uzrok problema.

Ministarstvo građevinarstva je, na osnovu žalbe Elektromreže Srbije (EMS), poništilo građevinsku dozvolu koju je, kako je tada saopšteno, nezakonito izdao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Pokrajinska vlada optužila je nakon toga republičku administraciju da ugrožava najvažnije i najveće investicije u zemlji i ocenila u saopštenju da je akt o poništenju dozvole za izgradnju vetroparka neprihvatljiv.

Ministarstvo građevinarstva je sada po hitnom postupku izdalo novu dozvolu za gradnju vetroparka, dok će se o gradnji priključnog dalekovoda pregovorati s Elektromrežom Srbije.

Američka kompanija Kontinental vind najavljivala je da će gradnju vetroparka kod Kovina početi do kraja godine i da je reč o investiciji vrednoj oko 300 miliona evra.

(RTS, Beta)

Podelite ovu stranicu!