Ipak dobijena dozvola za vetropark u Kovinu

Nakon poništenja, nadležno ministarstvo po hitnom postupku izdalo je američkoj kompaniji dozvolu za gradnju vetroparka.

21. jul 2014

Kompanija Kontinental vind (Continental Wind) dobila je novu građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka u Čibuku kod Kovina, preneo je danas RTS.

Prethodna građevinska dozvola, koju su dobili pre više od godinu dana za izgradnju vetroparka snage 145 megavata, bila im je ukinuta u junu.

Investitori su potvrdili za RTS da će obnoviti pregovore s Elektromrežom Srbije o izgradnji priključnog dalekovoda za vetropark, što je i bio uzrok problema.

Ministarstvo građevinarstva je, na osnovu žalbe Elektromreže Srbije (EMS), poništilo građevinsku dozvolu koju je, kako je tada saopšteno, nezakonito izdao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Pokrajinska vlada optužila je nakon toga republičku administraciju da ugrožava najvažnije i najveće investicije u zemlji i ocenila u saopštenju da je akt o poništenju dozvole za izgradnju vetroparka neprihvatljiv.

Ministarstvo građevinarstva je sada po hitnom postupku izdalo novu dozvolu za gradnju vetroparka, dok će se o gradnji priključnog dalekovoda pregovorati s Elektromrežom Srbije.

Američka kompanija Kontinental vind najavljivala je da će gradnju vetroparka kod Kovina početi do kraja godine i da je reč o investiciji vrednoj oko 300 miliona evra.

(RTS, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ups!
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga