Inzko zabrinut zbog tendencije veličanja zločina i negiranja genocida

22 godine poslije potpisivanja Dajtonskog mirovnog sporazuma ključni politički lideri nisu učinili dovoljno da priznaju stradanja nevinih civila i žrtava drugih nacionalnosti

08. feb 2018

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko (Incko) izrazio je veliku zabrinutost zbog sve prisutnije „tendencije veličanja ratnih zločina i negiranja genocida u BiH“.

„Veoma me brine sve prisutnija tendencija veličanja ratnih zločinaca, negiranja genocida i ratnih zločina generalno. Takva neprihvatljiva retorika diskvalifikovala bi svakoga ko tvrdi da teži evropskim vrijednostima i normama“, rekao je visoki predstavnik poslije sastanka sa Adamom Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za sprječavanje genocida.

Kako je saopštila Kancelarija visokog predstavnika (OHR), Inzko i Diengo su juče u Sarajevu razmijenili mišljenja o nedovoljnom stepenu pomirenja u svjetlu nedavnih presuda Haškog tribunala, što, kako su ocijenili, utiče na Bosnu i Hercegovinu i širi region.

Izrazili su zabrinutost činjenicom da 22 godine poslije potpisivanja Dajtonskog mirovnog sporazuma ključni politički lideri nisu učinili dovoljno da priznaju stradanja nevinih civila i žrtava drugih nacionalnosti.

Visoki predstavnik je rekao da je izuzetno štetno za proces pomirenja u BiH kada istaknute političke ličnosti negiraju genocid i druge ratne zločine.

Inzko i Diengo su naglasili da je posebno važno da ključni akteri udvostruče napore na preventivnom radu i održanju mira.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga