Inzko: Referendum u RS-u neće imati ustavnu i pravnu snagu

Za referendum nema ni spiskova iz Centralne izborne komisije

19. sep 2016

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko rekao je danas novinarima da je održavanje referenduma u Republici Srpskoj još uvijek hipotetičko pitanje te da do tog događaja još uvijek ima sedam dana te podvukao da su odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji obavezujuće.

Naveo je primjer Austrije gdje će biti ponovljeni izbori za predsjednika države, jer je Ustavni sud tako odlučio iako najmanje pola stanovnika Austrije nije saglasno s tim.

„Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće“, rekao je visoki predstavnik u BiH i dodao da ih niko ne treba komentirati pa tako ni on.

Poručio je da će međunarodna zajednica ostati u BiH do onog trenutka kada se potpuno počnu poštovati zakoni i Ustav BiH te kada ovo „bude zemlja iz koje ljudi ne idu u inostranstvo već se doseljavaju ovamo“.

Inzko je zaključio da i u slučaju da referendum bude proveden, neće imati ustavnu i pravnu snagu, što je već rečeno iz Ustavnog suda BiH, dodajući da za taj referendum nema ni spiskova iz Centralne izborne komisije.

Referendum u Republici Srpskoj (RS) o 9. januaru – Danu RS-a, zakazan je za 25. septembar.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga