Interupcija korupcije

BiH se od svih zemalja regiona prema prošlogodišnjem indeksu percepcije korupcije, koji redovno istražuje Transparency International (TI), nalazi u najlošijoj situaciji, ali ni Srbija nije daleko odmakla. Dok se BiH nalazi na 99. mestu među 180 zemalja sveta, sa indeksom 3.0, Srbija je ostvarila mali pozitivni pomak i dospela na 83. mesto i nalazi se u društvu sa Salvadorom i Trinidadom i Tobagom

21. juna 2010

Na današnjoj regionalnoj konferenciji o borbi protiv korupcije, održanoj u Novosadskoj novinarskoj školi, zaključeno je da u svim zemljama regiona korupcija predstavlja veliki politički, sociološki i kulturološki problem, ali da postoje izvesne razlike u ostvarenju i rezultatima strategija za borbu protiv ovog „malignog oboljenja društva“ u ovim državama.
Dok se u BiH i Srbiji još uvek više priča o korupciji nego što se dela, u Sloveniji i Hrvatskoj postoje ozbiljni rezultati u borbi protiv ove društvene pošasti. U Sloveniji posebno, i u smislu zakonskog okvira i u smislu prakse, ali ni rezultati Hrvatske nisu beznačajni, jer je već skoro 1.500 ljudi pravomoćno osuđeno za neki od vidova korupcije. Problem u Hrvatskoj je što još uvek među optuženima ubedljivo dominiraju niži službenici, ali se u poslednje vreme kažnjavaju i visoki funkcioneri ili se protiv njih vode istražne radnje.
BiH se od svih zemalja regiona prema prošlogodišnjem indeksu percepcije korupcije, koji redovno istražuje Transparency International (TI), nalazi u najlošijoj situaciji, ali ni Srbija nije daleko odmakla. Dok se BiH nalazi na 99. mestu među 180 zemalja sveta, sa indeksom 3.0, Srbija je ostvarila mali pozitivni pomak i dospela na 83. mesto i nalazi se u društvu sa Salvadorom i Trinidadom i Tobagom.
Kao najveći izvor korupcije u Srbiji identifikovana je partokratija, jer se političke stranke „ponašaju kao akcionarska društva“. Korupcija se ogleda u u nekoliko sfera javnog života, a najosnovnije su: postojanje sukoba interesa pri obavljanju javnih poslova, uzimanje provizije i predimenzionirana plaćanja javnih preduzeća.
Konferencija je održana u okviru realizacije regionalnog projekta „Interupcija korupcije“, koji vode Novosadska novinarska škola i partneri iz BiH, Hrvatske i Slovenije. Na skupu je prezentovan i istoimena publikacija, koja je obuhvatila nacionalne izveštaje i monitoring političkih magazina iz zemalja koje su uključene projekat.
Pored predstavnika NVO sektora i medija iz Srbije, BiH, Hrvatske i Slovenije, na konferenciji su govorili i Čedomir Čupić, predsednik srbijanske Agencije za borbu protiv korupcije, kao i sociolog Jovan Komšić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga