Internet kampanja zaštite dece povodom Svetskog dana borbe protiv alkoholizma

Cilj je zaštita dece i mladih iz osetljivih grupa u vreme karantina kao mere sprečavanja širenja zaraze bolesti kovid-19

01. apr 2020

Centar za omladinski rad iz Novog Sada sprovodi kampanju “Nije šala” (#NIJEŠALA), povodom 1. aprila, Svetskog dana borbe protiv alkoholizma, čiji je cilj zaštita dece i mladih iz osetljivih grupa u vreme karantina kao mere sprečavanja širenja zaraze bolesti kovid-19.

Poseban cilj je da se pomogne deci i mladima čiji su jedan ili oba roditelja zavisni od konzumiranja alkohola, navodi se u saopštenju za javnost.

“Cilj inicijative jeste da svi akteri omladinske politike i institucije koje brinu o zdravlju i kvalitetu života dece i mladih, kao i mediji, danas na svojim društvenim mrežama podele sadržaj u skladu sa temom zaštite dece i mladih, koristeći hešteg #NIJEŠALA simbolično aludirajući i na 1. april Svetski dan šale, jer alkoholizam nije šala”, piše u saopštenju:

Dodaje se da #NIJEŠALA da 7,5 miliona dece mlađe od 18 godina živi sa roditeljima koji je imao problem prekomerne upotrebe alkohola.

“#NIJEŠALA da je u Evropi 16 odsto svih slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja dece povezano sa alkoholom. #NIJEŠALA što deca čiji su roditelji zavisni od konzumiranja alkohola češće imaju zdravstvene probleme i pate od depresivnosti, anksioznost, poremećaja sna. #NIJEŠALA što deca čiji su roditelji zavisni od konzumiranja alkohola sklonija delikvenciji. #NIJEŠALA što deca čiji su roditelji zavisni od konzumiranja alkohola ispoljavaju i razvijaju dva do sedam puta veću šansu da imaju problem sa alkoholom u nekom dobu svog života”, upozorava Centar za omladinski rad.

Dodaju da “#NIJEŠALA statistika prema kojoj je preko 96 odsto studenata u Srbiji probalo alkoholna pića, skoro 58 odsto u uzrastu od 14 do 17 godina, a više od 28 odsto pre 14. godine.

Najavili su da će tokom celog aprila meseca objavljivati edukativne tekstove na temu zaštite dece i mladih od štetnog korišćenja alkohola, posebno iz aspekta prevencije širenja zaraze bolešću kovid-19.

Temom bezbednosti i sigurnosti dece i mladih u omladinskim aktivnostima, a posebno aspektom prevencije konzumacije alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci među mladima, Centar za omladinski rad kontinuirano se bavi od 2014. godine, u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta, Gradskom upravom za sport i omladinu Grada Novog Sada, IOGT-NTO pokretom iz Švedske i drugim partnerima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga