Interesi čuvaju pokrajinsku koaliciju

Kad se dobije “udarac ispod pojasa”, nekom se desi glavobolja, a nekom Subotica, Senta… ili pak svađa u kući. Nai…

14. feb 2010

bojan-pajtic.jpgKad se dobije “udarac ispod pojasa”, nekom se desi glavobolja, a nekom Subotica, Senta… ili pak svađa u kući. Naizgled politički “bezazleni” stavovi, kako su barem prenete u medijima zvučale najave iz Saveza vojvođanskih Mađara, da njihovi poslanici neće podržati ovogodišnji republički budžet ukoliko se u njemu ne prikaže i gde se zagubilo preostalo sledovanje Vojvodine na ime privatizacije NIS-a od 15 milijardi, poslednjih nedelja pretvorili su se u koalicione noćne more. Barem kada je reč o aktuelnim previranjima u Subotici, ili pak onima koja tek slede u Senti, a možda i u još nekim vojvođanskim opštinama. Tamo se, kako to vide u SVM-u, dešava odmazda zbog “slučaja budžet”, ili pak, “racionalizacija lokalne uprave”, kako to objašnjavaju demokrate.
Istovremeno, u stranci Ištvana Pastora otvoren je i unutrašnji front u kojem su već “pali” neki neistomišljenici, a koji su po stavovima bili bliži onima s kojima se SVM u Subotici gleda preko političkog nišana. Među njima je i bivši lider SVM-a i počasni predsednik te stranke Jožef Kasa koji je poslednjih dana oštro kritkovao način vođenja njegove stranke i ulazak u “rat” s demokratama, istovremeno ne krijući svoje prijateljske odnose s predsednikom Srbije i Demokratske stranke Borisom Tadićem (autorom opaske o udarcu ispod pojasa). S istim se susreo baš u jeku unutarstranačke rasprave o njegovoj poziciji u stranci u čijem je stvaranju učestvovao.
Iako je zbog rušenja koalicije u Subotici palo dosta teških reči i iz tabora SVM-a i iz tabora demokrata, nijedna od sukobljenih strana zasad ne dovodi u pitanje funkcionisanje koalicije na generalnom planu. Iako bi se, naime, po političkom zakonu, moglo očekivati da je pokrajinska vlast sledeća stepenica u tom okršaju, njeni akteri uporno ističu kako ova dešavanja nemaju nikakav efekat na dobru saradnju dve stranke u Banovini. Zanimljivo je i to da iz vojvođanskog odbora demokrata SVM-u više ne prebacuju to što njihovi poslanici nisu podržali pokrajinski budžet, iz, inače, istih razloga koje su naveli kao motiv za uskraćivanje podrške republičkom budžetu. Naprotiv, u poslednjim porukama vojvođanskih čelnika DS-a, koji su se, inače, oko subotičkog sukoba držali vrlo uzdržano, naglašava se tradicionalni i strateški element partnerstva dveju stranaka.
Ne treba zaboraviti da su vojvođanske demokrate imale podršku SVM-a u procesu usvajanja Statuta APV, čak i onda kad je ta podrška izostajala iz centrale DS-a. S druge strane, “slučaj statut”, ali i neki drugi potezi Pastorove stranke istakli su u prvi plan regionalne ineterese te stranke, što se, izgleda, nije dopalo svima unutar SVM-a koji smatraju da se njihova politika mora bazirati isključivo na interesima manjinske zajednice koju predstavljaju. I dok je SVM takvom politikom “zašao” i u deo autonomaškog biračkog tela iz većinske populacije, na koje verovatno računa i pokrajinsko krilo DS-a, međustranački interesi prepliću se i oko predstojeće trke za pozicije u Nacionalnom savetu Mađara za koju se pripremaju kadrovi iz obe stranke, s obzirom na to da mnogi u DS-u iz redova mađarske populacije takođe računaju na njih.
No, uprkos ovim međupartijskim nesuglasicama, čini se da bi pokrajinska administracija ipak mogla da izbegne subotički scenario. Najpre zbog “strateških” interesa vojvođanskih demokrata da očuvaju savezništvo sa Savezom vojvođanskih Mađara, ali i zbog pragmatskih razloga, kao što je očuvanje stabilne vlasti u Vojvodini. Za svaki slučaj: ako se zbog rešavanja pitanja nespojivosti funkcija pokrajinskih poslanika i vođstva u lokalu nametnu vanredni izbori u 15-ak vojvođanskih opština.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga