Intelektualci iz regiona i sveta podržali proteste u BiH

"Svet u kojem živimo je svet podela, rastućeg fašizma, političkog i društvenog aparthejda, neumoljivog kapitalističkog uništavanja zajedničkog bogatstva"

13. feb 2014

Brojni intelektualci iz regiona i sveta podržali su proteste koji se danima održavaju u više gradova BiH.

„Izražavamo potpunu poršku legitimnim zahtevima i opravdanom besu građana Bosne i Hercegovine. Njihov zahtev za pristojan život, pravu demokratiju, solidarnost koja nema granica – bile one etničke, nacionalne ili verske, socijalnu jednakost i pravednost, ođeknuo je širom sveta“, navodi se u pismu podrške.

„Bosanski demonstranti pokazali su hrabrost i uspeli da nadvladaju sve institucionalne prepreke i sva ograničenja koje vlade širom sveta nameću svojim građanima. Građani Bosne i Hercegovine ustali su protiv sistema izrabljivanja, nepravde i nejednakosti koji je dosad služio samo malom broju pripadnika političke, ekonomske i finansijske elite“, navode intelektualci.

Sto godina nakon atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, „kada su imperijalističke evropske vođe naterali svoje narode u međusobne sukobe, Bosna svima šalje jedan glasan poziv na buđenje“, dodaje se u pismu.

Uz ocenu da je „svet u kojem živimo svet podela, rastućeg fašizma, političkog i društvenog aparthejda, neumoljivog kapitalističkog uništavanja zajedničkog bogatstva sviju“, intelektualnci ističu da „građani BiH to proživljavali svakog dana poslednjih dvadeset godina“.

Nakon rata, u kojem je živote izgubilo 100.000 ljudi, sporazum o miru oživeo je kapitalistički sistem, uništio radničku klasu i doprineo ukorenjivanju ne samo etničkih, već i socijalnih podela koje su uspešno iskorištavale političke elite, istakli su svetski intelektualci.

Proteste građana u BiH podržali su i brojni intelektualci, pisci, filozofi iz zemalja bivše Jugoslavije, među kojima su Daša Drndić, Vladimir Arsenijević, Alida Bremer, Goran Fejić, Srećko Horvat, Saša Ilić, Rada Iveković, Andrej Nikolaidis, Renata Salecl, Jasmila
Žbanić, Slavoj Žižek…

Među potpisnicina pisma podrške su i američki lingvista i filozof Noam Čomski, britansko-pakistanski pisac i aktivista Tarik Ali, italijanski filozof Franko Ber i drugi pisci i intelektualci iz Nemačke, Francuske i SAD.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga