Institut za filozofiju i društvenu teoriju predložio 17 kandidata za članove SANU, među kojima su većina žene

“Prestati sa rodno diskriminativnom praksom u izboru članova Akademije”

15. jan 2018

Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu predloži je 17 kandidata, među kojima dve trećine čine žene, za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, zbog, kako navode, potrebe društvene i kulturne pluralizacije SANU u kojoj postojeća struktura društvenih odeljenja svedoči o njihovoj jednoobraznosti i monolitnosti.

Institut je saopštio da na ovaj način želi da se predlozima i idejama aktivno uključi u izborni proces u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, kako bi doprineo prestanku rodno diskriminativne prakse u izboru članova Akademije.

Samomarginalizacija i ideološka isključivost duboko su zahvatile SANU, a tim negativnim pojavama iznad svega su zahvaćena društvena odeljenja Akademije. Zabrinjavajuća malobrojnost članova, odsustvo multiperspektivnosti i rodno diskriminatorska struktura ne mogu biti od koristi ni navedenim odeljenjima, ni Akademiji nauka, a ponajmanje idu u prilog našem društvu koje ih finansira sredstvima svih građanki i građana. Iz navedenih razloga Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu predlaže široku listu kandidata za članstvo u SANU”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zbog toga na listi kandidata koje je utvrdio Institut dominiraju imena naših renomiranih naučnica, odnosno žena koje su svojim akademskim, javnim i upravljačkim radom zadužile akademski život u Srbiji.

Među predloženim kandidatkinjama su Zagorka Golubović, Latinka Perović, Marija Bogdanović, Svetlana Slapšak, Nada Popović Perišić, Milena Dragićević Šešić, Svenka Savić i druge.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga