Institucije: Kuće se ruše samo uz saglasnost vlasnika

Postoji mogućnost da se kuće i parcele građana zamene novom zgradom, nakon što vlasnik svojom voljom pristane na njenu prodaju budućem investitoru

28. feb 2013

Na osnovu predloženog plana, postojeće porodične kuće se ne ruše ukoliko je na njihovom mestu planirana višespratnica, već samo ako se na to odluče vlasnici kuća i parcela, saopštili su danas Direkcija za izgradnju grada i Zavod za urbanizam Grada Subotice.

„Apsolutna je neistina tvrdnja da će, na osnovu budućeg urbanističkog plana, kuće građana biti srušene. U proteklom periodu su građani namerno dezinformisani od strane različitih neformalnih organizacija i pojedinaca. Niko ne može da natera građane da prodaju svoje kuće ukoliko to ne žele“, piše u saopštenju.

Dodaje se da postoji mogućnost da se kuće i parcele građana zamene novom zgradom, nakon što vlasnik svojom voljom pristane na njenu prodaju budućem investitoru, uz cenu postignutu u dogovoru sa kupcem.

U minimalnom broju slučajeva će se na osnovu utvrđenog opšteg javnog interesa, pristupiti otkupu kuća uz pravednu novčanu isplatu vlasnika, navodi se u saopštenju.

Građani Subotice su 19. februara na javnoj raspravi ponovili zahtev da se odbaci regulacioni plan, kojim je navodno predviđeno rušenje više od 1.000 kuća u centru Subotice.

Docentkinja na Građevinskom falkultetu u Subotici Viktorija Aladžić je tada kazala da građani nisu dobili odgovor na pitanje koliko je kuća predviđeno za rušenje, iako se, uvidom u plan, vidi da se veliki broj privatnih kuća predviđa za rušenje.

Građani su u punoj sali Gradske kuće povremeno u znak protesta lupali nogama o pod zahtevajući da se predsednik nadležne gradske Komisije za planove Nebojša Janjić povuče s tog mesta, jer je pod krivičnom istragom i optužili ga da zastupa interese „tajkuna“, a ne građana.

Janjić je bio pomoćnik bivšeg republičkog ministra za prostorno planiranje Olivera Dulića i zajedno s njim je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga