Institucija Poverenika slavi 15 godina rada, Šabićev naslednik još nije izabran

"Činjenica da nijednoj vladi nismo bili dragi, govori o kontinuitetu u zaštiti ljudskih prava"

01. juna 2019

Nevena Ružić, zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kaže za N1 da je ta institucija za 15 godina, koliko postoji, pokazala da je stekla poverenje građana. To govori i činjenica da ta institucija, kako kaže, nije bila draga nijednoj vlasti.

Srbija, međutim, već šest meseci nema Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 15 godina od početka rada te institucije. Posle isteka mandata Rodoljuba Šabića, tu funkciju obavlja njegova zamenica Stanojla Mandić. Iako je Skupština trebalo da izabere Šabićevog naslednika još u decembru, to se nije dogodilo, a zakon ne propisuje rok za izbor Poverenika.

„Ja sam subjektivna, ali mislim da o stečenom poverenju u rad ove institucije dosta govore brojke. Prve godine rad, te 2005, kada je služba počela da radi imali smo 300 predmeta. Sada ih imamo 40 puta više“, kazala je Ružić u Danu uživo.

Ona kaže da je institucija Poverenika bila „pionir“ među nezavisnim institucijama.

„Poverenik je kao prva takva institucija bila pionirska, i za 15 godina imali smo priliku da sarađujemo sa raznim vladama. Činjenica da nijednoj vladi nismo bili dragi, govori o kontinuitetu u zaštiti ljudskih prava“, kazala je.

Na pitanje da li je pokrenut postupak za izbor novog poverenika, s obzirom da je Šabiću istekao mandat, Ružić je rekla da prema njihovim saznanjima, procedura nije pokrenuta.

„Kao što je institucija Poverenika bila pionirska, pionirske su bile i te odredbe o izboru rukovodioca, sam postupak izbora nije dovoljno uređen. Razmišljalo se kako da rukovodilac tog organa stekne nezavisnost od državnih organa, da se odabere na transparentan način, ko bi ga predlagao, da se vodi računa da ne bude u sukobu interesa u svom radu… Tu nema nikakav roka ni prelaznog perioda“, rekla je gošća N1.

Smatra da bi opcija da važeći poverenik obavlja tu funkciju do izbora novog bila u redu.

I Evropska komisija ukazala na manjkavosti

Kakav je odnos vlasti prema instituciji Poverenika, kako je rekla, govori i deo iz izveštaja Evropske komisije za 2018. godinu.

„…Gde je ocena da uloga nezavisnih institucija treba da se ojača, posebno imajući u vidu izbor Poverenika. To je istaknuto, dakle, kao jedna od manjkavosti“, rekla je Ružić.

Protekla godina bila je, po obimu posla, rekordna godina, rešeno je 14.388 predmeta.

„Stiže se. Nas ima malo više od 70, mahom smo pravnici i odluke koje su donose su pravno obavezujuće, one se proveravaju na Upravnom sudu. Suma sumarum, dobro funkcionišemo, jer smo od početka postojali kao tim, u kome nema upliva političkih stranaka, što daje veliku prednost da se fokusirate na misiju organa koga predstavljate“, kazala je Ružić.

Naglasila je, međutim, da je potrebno povećati broj zaposlenih, i da se to piše i u prošle godine usvojenom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

O tome da li novi poverenik treba da bude izabran na javnom konkursu, Ružić kaže: „Govorim u svoje lično, a i u ime kolega, da bi to možda bilo najbolje, pogotovo za organ koji se zalaže za transparentnost. To bi bio pokazatelj da nam je fokus na stručnosti, a ne na nekim drugim kvalitetima“.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga