Insajder: Nekažnjena zloupotreba podataka penzionera

Na adrese penzionera u Srbiji pismo zahvalnosti, sa logom SNS-a i potpisom Aleksandra Vučića, ali ne kao predsednika države, već lidera stranke, stigla su sredinom novembra prošle godine

02. avg 2019

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje ni posle više od pola godine nije dostavio tužilaštvu tražena obaveštenja u vezi sa adresama penzionera koje je koristila Srpska napredna stranka kada je slala pismo zahvalnosti svog lidera Aleksandra Vučića nakon izbora, ukazao je danas Insajder.

Kako je podsetio taj sajt, poverenik za informacije od javnog značaja još krajem 2018. godine podneo je krivičnu prijavu protiv NN službenog lica u Fondu PIO zbog sumnje da je neovlašćeno ustupio adrese penzionera SNS-u, ali odgovora iz Fonda nema ni nakon urgencije tužilaštva.

Na adrese penzionera u Srbiji pismo zahvalnosti, sa logom SNS-a i potpisom Aleksandra Vučića, ali ne kao predsednika države, već lidera stranke, stigla su sredinom novembra prošle godine. Pošiljalac nije bio PIO Fond, koji ima evidenciju o svim penzionerima u Srbiji, već SNS, stranka koja, ako se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti poštuje, ne bi smela da raspolaže informacijama ko je sve penzioner i gde živi.

Upravo zbog ovoga reagovao je tadašnji poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je pokrenuo postupak nadzora u Fondu PIO i Generalnom sekretarijatu predsednika Republike. Generalni sekretarijat je tada odgovorio povereniku da uopšte nije obrađivao, odnosno pribavljao podatke o penzionerima.

Iako je Fond PIO tada u odgovoru Insajderu tvrdio da ni oni nisu dostavili podatke stranci, povereniku nisu odgovorili na pitanja koja im je uputio. Zbog toga je Rodoljub Šabić početkom decembra 2018. podneo krivičnu prijavu protiv NN službenog lica u Fondu PIO.

Od tada pa do danas tim povodom praktično ništa nije urađeno, naveo je Insajder.

Odgovarajući na pitanje Insajdera u kojoj fazi je postupak, u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu su rekli da od Fonda PIO do danas nisu dobili tražene informacije.

Podaci o imenima i adresama penzionera spadaju u lične podatke građana Srbije koji su zakonom zaštićeni.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga